Hafî zikir ile cehrî zikir arasındaki fark nedir ve nefs tezkiyesinde hangisi daha etkilidir?

Anasayfa » Ana Sayfa » Zikir » Hafî zikir ile cehrî zikir arasındaki fark nedir ve nefs tezkiyesinde hangisi daha etkilidir?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Hafî zikir ile cehrî zikir arasındaki fark nedir ve nefs tezkiyesinde hangisi daha etkilidir?

Hafî zikir gizli zikirdir. Diğeri de açık zikirdir. Yani birisi “Allah, Allah, Allah, Allah, Allah” diye sesli zikrediyorsa bu açık zikirdir. Ama bu kişi başkalarının yanında dilini bile kımıldatmadan iç dünyasında zikrediyorsa, dilini de kımıldatmadan “Allah” kelimesini içinden zikrediyorsa bu zikir de Allahû Tealâ tarafından kabul edilir. Bu hafî zikirdir yani gizli zikirdir. Ama bu da değerlidir. Allahû Tealâ tarafından mutlaka değerlendirilir.

Öyleyse bir gizli zikir var yani hafî zikir var. Bir de açık zikir var. Başka insanlar açık zikir yaptığınızı görürler. Meselâ sesli zikir yapılır “Allah, Allah, Allah” diye veya gene ağız kımıldatılarak gene bir açık zikir ama sessiz zikir yapılır. Ama bir kişi hem ağzını kapalı tutuyorsa hem de içindeki sesle “Allah” kelimesini tekrar ediyorsa; görüntüde bir değişiklik yok. Birisinde zikredilmiyor, ağız kapalı. İkincisinde gene ağız kapalı fakat zikrediliyor ama karşındakinin bunu anlaması söz konusu değil. İşte birisi zikirdir, hafî zikirdir. Zikredilmektedir. Diğerinde zikredilme olayı yoktur. Kişinin sadece ağzı kapalıdır. İkisi arasında da çok büyük fark var. Çünkü birisi gerçek anlamda bir zikri ifade ediyor ama kişinin ağzı kımıldamıyor. Hatta birçokları için dilini de kımıldatmadan bunu yapmak mümkün.

Ama insanların her birisi dilediği istikamette zikreder. Zaten Allahû Tealâ’nın bir emri de daimî zikirdir. Daimî zikirde ne yapsanız daima ses çıkartamazsınız. Çünkü daimî zikir gece uyuduğunuz zaman da geçerlidir. Öyle ki birçok insan, daimî zikre ulaşanlar bilirler ki; akşam yatarken zikirle yatarlar ve uyandıkları zaman da hâlâ içlerindeki sesin “Allah, Allah, Allah, Allah” diye devam ettiğini yaşarlar. İşte o kişinin nefsinin kalbi %100 hasletlerle dolmuştur. Afetler tamamen o vücudu terk edip gitmişlerdir.

Allah razı olsun.

Benzer konular