En’âm 161 ve Rûm 31'e göre Hz. İbrâhîm (A.S)’ın hanif dîninin temelinin Allah'a ulaşmak olduğunu söyleyebilir miyiz?

Anasayfa » Ana Sayfa » Hidayet » En’âm 161 ve Rûm 31'e göre Hz. İbrâhîm (A.S)’ın hanif dîninin temelinin Allah'a ulaşmak olduğunu söyleyebilir miyiz?
share on facebook  tweet  share on google  print  

En’âm 161 ve Rûm 31'e göre Hz. İbrâhîm (A.S)’ın hanif dîninin temelinin Allah'a ulaşmak olduğunu söyleyebilir miyiz?

En’âm Suresinin 161. âyet-i kerimesi ve Rûm Suresi 31. âyet-i kerimesine göre; ezelden ebede kadar ayakta duracak olan Hz. İbrâhîm (A.S)’ın hanif dîninin temelinin Allah'a ulaşmayı dilemek olduğunu söyleyebilir miyiz?

En’âm 161:

6/EN'ÂM-161: Kul innenî hedânî rabbî ilâ sırâtın mustekîm(mustekîmin) dînen kıyamen millete ibrâhîme hanîfâ(hanîfen), ve mâ kâne minel muşrikîn(muşrikîne).
“Muhakkak ki; Rabbim, beni hanif olarak Sıratı Mustakîm'e, kıyâmete kadar ayakta kalacak olan Hz. İbrâhîm'in milletinin dînine hidayet etti.” de. Ve o, müşriklerden olmadı.


kul innenî hedânî rabbî ilâ sırâtın mustekîm: De ki; “Beni Rabbim muhakkak ki Sıratı Mustakîm’e hidayet etti”.
kıyamen millete ibrâhîme hanîfâ: Kıyâmda kalacak olan Hz. İbrâhîm’in hanif dinine, Hz. İbrâhîm’in milletinin dinine hidayet etti, ulaştırdı. Ve o müşriklerden olmadı.

“De ki” diyor Allahû Tealâ; “Rabbim beni muhakkak ki hanif olarak Sıratı Mustakîm’e yani kıyâmete kadar ayakta kalacak, sonsuza kadar kıyâmda kalacak olan (ayakta kalacak olsan), Hz. İbrâhîm’in milletinin dinine hidayet etti”. Ve o, müşriklerden olmadı. Yani tek Allah'a inanan, Allah'a ruhunu ölmeden ulaştırmayı dileyen tek bir toplumu oluşturan ve Allah'a ruhunu, vechini, nefsini ve iradesini teslim etmeyi hedef alan, vahdeti, tevhidi ve teslimi içeren Hz. İbrâhîm’in hanif dinini.

Rûm Suresi 31. âyet-i kerime:

30/RÛM-31: Munîbîne ileyhi vettekûhu ve ekîmûs salâte ve lâ tekûnû minel muşrikîn(muşrikîne).
O’na (Allah’a) yönelin (Allah’a ulaşmayı dileyin) ve O'na karşı takva sahibi olun. Ve namazı ikame edin (namaz kılın). Ve (böylece) müşriklerden olmayın.


Hz. İbrâhîm (A.S)’ın hanif dîninin temelinin Allah'a ulaşmak olduğunu söyleyebilirmiyiz?

Rûm Suresinin 31. âyet-i kerimesinde “Allah'a yönel, Allah'a ulaşmayı dile ve takva sahibi ol ve müşriklerden olma” diyor. Müşriklerden olmamanın temelinde Allah'a ulaşmayı dilemek olduğu kesinleşiyor.

Allah razı olsun

Benzer konular