“Cüz’i irade verdim, müdahele etmem.” Kur'ân-ı Kerim’de nasıl açıklanıyor?

Anasayfa » Ana Sayfa » Cüz'i İrade » “Cüz’i irade verdim, müdahele etmem.” Kur'ân-ı Kerim’de nasıl açıklanıyor?
share on facebook  tweet  share on google  print  

“Cüz’i irade verdim, müdahele etmem.” Kur'ân-ı Kerim’de nasıl açıklanıyor?

Allahû Tealâ kişiye cüz’i iradeyi vermiş. İrade, kişinin kişisel iradesidir. Ve dilediği gibi kullanmakta serbesttir. Allahû Tealâ diyor ki:

“Dilediğinizi yapmakta serbestsiniz. Ama dikkat edin ki; eğer Bana ulaşmayı dilemezseniz gideceğiniz yer cehennemdir ve sizi Ben cehenneme mahkûm etmiyorum. Siz Bana ulaşmayı dilememekle kendinizi cehenneme mahkûm ediyorsunuz.”

Allahû Tealâ cüz’i irade vermiş. Bu istikamette söylediklerine bakıyoruz.

Bu muhtevada Allah’ın dizaynı açık bir şekilde gösteriyor bunu. Allah insanlara müdahale ederek Allah'a ulaşmayı diletseydi, o zaman dilettiği insanlarla diletmediği insanlar arasında Allah’ın El-Adl ve El-Hakk esmalarına karşı bir olay, farklı bir davranış söz konusu olacaktı. Bunun için cüz’i irade Allahû Tealâ için kutsaldır.

Kişiler diledikleri gibi iradelerini kullanmakta serbesttirler. Ama Allahû Tealâ diyor ki: “Dikkat edin ki; yaptığınız davranışların arkasında ya mücazat vardır, size negatif dereceler verilir, cezalandırılırsınız. Ya da mükâfat vardır; size pozitif dereceler verilir, mükâfatlandırılırsınız. Cenneti veya cehennemi seçim, sizin elinizde; Biz ona karışmıyoruz.” diyor Allahû Tealâ.

Cehenneme gitmek isteyen bir kişiyi cennete almıyor Allahû Tealâ. Cennete gitmek isteyen bir kişiyi de cehenneme almıyor Allahû Tealâ. Kulunun cüz’i iradesine bırakmış. İşte 2 nevi insan:

1-Allah'a ulaşmayı dileyenler. Mutlaka Allah’ın cennetine girecekler. Allahû Tealâ diyor ki: “Allah’ın sözünde hulf olmaz. Hilaf yoktur. Değişiklik olmaz. Ne söz verdiyse mutlaka yerine getirir.”

30/RÛM-6: Va’dallâhi, lâ yuhlifullâhu va’dehu ve lâkinne ekseran nâsi lâ ya’lemûn(ya’lemûne).
(Bu), Allah’ın vaadidir. Allah vaadinden dönmez. Ve lâkin insanların çoğu bilmezler.


Ne diyor? “Kim Bana ulaşmayı dilerse o Benim cennetimi dilediği anda hak etmiştir. Kim 5-6 aylık bir ömrü varsa Ben onu hemen arkasından mürşidine ulaştırırım. Mürşidine ulaştığı takdirde bu kişi 2. kat cennetin sahibidir, tâbiiyet anında. Ben gösteririm mürşidini, Ben ulaştırırım. 2. kat cennetin sahibi kılarım.” diyor Allahû Tealâ.

Sonra da sevgili kardeşlerim! Af dilerim sizlerden, bu boğazımdaki gıcık için af edersiniz.

Allahû Tealâ verdiği cüz’i iradeye müdahale etmiyor. Ama baştan neticeleri bildiriyor. Kişilerin ya Allah'a ulaşmayı dilemesi ve kurtulması söz konusu veya dilememesi ve cehenneme girmesi söz konusu. Seçim kullara ait.

Benzer konular