İslâm'ın 5 şartıyla amel etmek ve bunun yeterli olduğunu düşünmek suretiyle insanlar İslâm'ı yaşadıklarını düşünüyorlar? Bunun yeterli olmadığını insanlara nasıl anlatmalıyız?

Anasayfa » Ana Sayfa » İslâm » İslâm'ın 5 şartıyla amel etmek ve bunun yeterli olduğunu düşünmek suretiyle insanlar İslâm'ı yaşadıklarını düşünüyorlar? Bunun yeterli olmadığını insanlara nasıl anlatmalıyız?
share on facebook  tweet  share on google  print  

İslâm'ın 5 şartıyla amel etmek ve bunun yeterli olduğunu düşünmek suretiyle insanlar İslâm'ı yaşadıklarını düşünüyorlar? Bunun yeterli olmadığını insanlara nasıl anlatmalıyız?

İslâm şartlarının 5’li bir sistemle değil; 7’li bir sistemle tatbikata girdiğini söylemelisiniz her şeyden evvel.

1- Allah’a ulaşmayı dilemek.
2- Mürşide tâbiiyet.
3- Ruhun Allah’a teslimi.
4- Fizik bedenin teslimi.
5- Nefsin teslimi.
6- Muhlis olmak.
7- Ve iradeyi teslim etmek.

7 tane safha içerir. İslâm budur. İslâm, teslim olmaktır. Ruhunuzu, fizik bedeninizi, nefsinizi ve iradenizi Allah’a teslim etmekle hepiniz vazifelisiniz. E peki, bunların hepsini teslim edemezsek cehenneme mi gideriz? Hayır, alâkası yok.

Sevgili kardeşlerim! Daha Allah’a ulaşmayı dilediğiniz anda, Allahû Tealâ sizi cennet yolcusu yapar. Ama bu, gerçekten Allah’a ulaşmayı dilemekle mümkündür. Ne demek bu? Yani bazı insanlar gerçekten diliyor, bazı insanlar gerçekten dilemiyor mu? Elbette.

Bir kısmı gerçekten diliyor. Onlara dikkatle bakın. Onlar gün geçtikçe zikirleri artanlardır. Onlar, gün geçtikçe ibadetlerini hiçbir eksikliğe müsaade etmeden tamamlayanlardır. Onlar, Allah’ın emirlerini yerine getirmekten büyük zevk alanlardır. İşte etrafınızda böyle insanların var olduğunu göreceksiniz.

Sevgili kardeşlerim! Bütün insanlar için Allahû Tealâ sevmeyi hedef ittihaz etmiş. Arkasında o büyük hedef var. İnsanların hepsinin birbirini sevmesi ve bir sevgi hâlesi içinde yaşamaları, sevgi dolu bir dünyada yaşamaları, birbiriyle beraber oldukları zaman büyük bir mutluluk duymaları, birbirlerine haberleri ulaştırdıkları zaman büyük mutluluklar yaşamaları...

Sevgili kardeşlerim! Namaz kılmak, oruç tutmak, zekât vermek, hacca gitmek, kelime-i şahadet getirmek, İslâm’ın 5 şartı. Ama İslâm, 5 şarta bağlı değildir.

Allah’a ulaşmayı dilemek var, 6. şart.
7. şart; asıl önemlisi. 7. şart: Allah’a teslim olmak! Allah’a teslim olmak!

Dînimize İslâm dîni diyoruz. Ne demek İslâm dîni? Teslim olanların dîni demek. Öyleyse Allah’a bir şeyler teslim ediyoruz demek ki! Ne teslim ediyoruz? Ruhumuzu, fizik bedenimizi, nefsimizi, irademizi. Bunların hepsini Allah’a teslim etmekle vazifeliyiz. “Ne yani, ben bunların hepsini teslim edemezsem cehenneme mi giderim?” Hayır, böyle bir şeyi sakın düşünmeyin. Çok büyük yanlış olur. Daha Allah’a ulaşmayı dilediğiniz anda 1. kat cennetin sahibisiniz sevgili kardeşlerim!

Bundan sonra yapacağınız şey; mürşidinize tâbî olmaktır. 2. kat cennetin sahibisiniz. Ruhunuz vücudunuzdan ayrılır. Allah’a doğru yola çıkar ve Allah’a ulaşır. 7-8 aylık bir devre bunun için yeterlidir. Ermiş evliya oldunuz demektir burada. 3. kat cennet. Sonra fizik vücudunuzun teslimi; 4, nefsinizi teslim; 5, muhlis olmak; 6, iradeyi Allah’a teslim etmek; 7. kat cenneti size verir, size ikram eder.

Sevgili kardeşlerim! Her şey o kadar güzel ki. Ne kadar isterdik hepinizin bunların hepsini yaşamasını. Ruhunuzu da fizik bedeninizi de nefsinizi de iradenizi de Allah'a teslim etmeyi ve o teslimin size ne kadar büyük mutluluklar yaşatacağını. Ne yazık ki; hepinize bunu ispat etmek siz yaşamadıktan sonra mümkün değil.

Sevgili kardeşlerim! Yaşamalısınız ki; Allah’ın size ne kadar büyük şeyler ikram ettiğini göresiniz. Öyle büyük bir mutluluk ki bu; dil ilen tarifi gayri mümkünsüz sevgili kardeşlerim.

Allah razı olsun.

Benzer konular