İslâm'ın 28 Basamaklı merdiveninde 1 ve 2. Basamağın cehennem katları açısından bir ilişkisi var mıdır?

Anasayfa » Ana Sayfa » Cennet - Cehennem » İslâm'ın 28 Basamaklı merdiveninde 1 ve 2. Basamağın cehennem katları açısından bir ilişkisi var mıdır?
share on facebook  tweet  share on google  print  

İslâm'ın 28 Basamaklı merdiveninde 1 ve 2. Basamağın cehennem katları açısından bir ilişkisi var mıdır?

28 basamaklık İslam merdiveninde hiç tebliğ almamış veya engellere sahip insanlar 1. ve 2. basamağı oluştururlar. Bu insanların hassa ve uzuv engellerine sahip olma veya hiç tebliğ almamış olmaları arasında 1. ve 2. basamağın bir ilişkisi var mıdır? Örneğin 1. basamaktaki insanlar uzuv engeline sahip, tebliğ almayanlar ise 2. basamağı oluşturur gibi...

Böyle bir ilişki söz konusu değildir.

“1 ve 2. Basamağın cehennem katları açısından bir ilişkisi var mıdır?”

Hayır. Herkes 1. basamağı yaşar. Cehennemin bütün katlarına gidecek olanlar 1. basamağı yaşarlar. 2. basamağı yaşayanlar da cehennemin bütün katlarına gidebilirler. Onların Allah’a ulaşmayı dilemedikleri için gidecekleri yer cehennemdir. Hayatları boyunca yapacakları kötülüklerin yanlışlıkların durumuna göre cehenneme gideceklerdir.
1. basamakta şunlar kalır, 2. basamağa bunlar gider 1. basamağa şuradan şuraya kadar olan cehennemin sahipleri gider, 2. basamağa diğer cehennemin sahipleri gider diye bir ayırma, Kur’ân’ı Kerimde mevcut değildir.

“1. basamaktakiler daha alt cehennemlere, 2 dekiler ise az azap gören daha üst cehennemlere gider diye bir kural var mıdır?”

Hayır. 1. basamakta olayları yaşayan herkes, olayların bundan sonraki devresine de sahip olacaklardır, olayları değerlendireceklerdir. Buradaki seçilenlerin küçük bir kısmı hariç kurtulması söz konusu değildir.

Öyleyse 1. basamakla 2. basamak cehennem katlarının tayini konusunda bir geçerlilik kazanmıyor.

Benzer konular