Osmanlı 600 sene nasıl ayakta kaldı? Her ülkeye sevgi, adalet götürmelerinin sebebi neydi?

Anasayfa » Ana Sayfa » Osmanlı » Osmanlı 600 sene nasıl ayakta kaldı? Her ülkeye sevgi, adalet götürmelerinin sebebi neydi?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Osmanlı 600 sene nasıl ayakta kaldı? Her ülkeye sevgi, adalet götürmelerinin sebebi neydi?

İşte, evvelâ “Sebebi neydi?” diye soruyorsun. Sebebi oydu. Her ülkeye o hedefi götürmeleri, onları dünyadaki Allah’a en yakın insanlar kıldı. Sebebi de bu.

Allahû Tealâ ne istiyor? Bütün insanların ruhlarını Allah’a hayatta iken ulaştırmalarını istiyor ki; o insanlar üst kat cennetlere gidebilsinler. Allah’a ulaşmayı dilemeyen bir insanın bu hedeflere ulaşması mümkün değil.

1- Allah’a ulaşmayı dilemek,
2- Mürşide tâbiiyet,
3- Ruhun Allah’a teslimi,
4- Fizik bedenin teslimi,
5- Nefsin teslimi,
6- Muhlis olmak,
7- İradeyi Allah’a teslim etmek, 7 tane safha sevgili kardeşlerim!

Buna İslâm’ın 7 safhası diyoruz. Hepsi farz. Ama daha Allah’a ulaşmayı dileyip de ölen bir insan bile cehenneme girmez; 1. kat cennete girer. Mürşidine tâbî oldu bu kişi ölmeden evvel; 2. kat cennetin sahibidir. Ruhunu Allah’a teslim etti; 3. kat cennetin sahibi. Fizik bedenini teslim etti; 4. kat cennetin sahibi. Nefsini teslim etti; 5. kat cennetin sahibi. Muhlis oldu; 6. kat cennetin sahibi. İradesini Allah’a teslim etti; 7. kat cennetin sahibi.

Sevgili kardeşlerim! Her şey Allahû Tealâ’nın dizaynında yerli yerine oturmuş, sapasağlam duruyor Allah’a hamd ediyoruz, şükrediyoruz.

Benzer konular