Osmanlı döneminde de Allah’a ulaşmayı dilemek var mıydı?

Anasayfa » Ana Sayfa » Allah'a Ulaşmayı Dilemek » Osmanlı döneminde de Allah’a ulaşmayı dilemek var mıydı?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Osmanlı döneminde de Allah’a ulaşmayı dilemek var mıydı?

Hem de üst kademede… Osmanlı zamanında bu konulara çok üst seviyede müracaat edilmiştir. Ve şunları bilmenizi istiyorum sevgili kardeşlerim! Bütün padişahlar, Osmanlı devrinde yaşayan bütün padişahlar tasavvuftandı. Hiçbir padişah yoktur ki; tasavvuftan olmasın. Bütün ordu tasavvuftandı ve bütün meslek standartlarında çalışanlar gene tasavvuftandı. Bir Osmanlı İmparatorluğu eğer bir imparatorluk olmuşsa, arkasında tasavvuftan olmak gerçeği kendisini gösterir. Allah’a hamd ederiz şükrederiz ki; böyle bir ecdadımız var sevgili kardeşlerim! Tasavvufu bütün boyutlarıyla yüzyıllarca yaşamış olan Osmanlı İmparatorluğu…

Bu istikamette, Allahû Tealâ’nın istediği şey açık ve kesin. İstiyor ki; herkes Allah’a ulaşmayı dilesin. Dilerse ne olur? Mutlaka Allah’ın cennetine girer. Çünkü Allahû Tealâ'nın sözü var:

“Kim Bana ulaşmayı dilerse, Ben onu Kendime ulaştırırım.”

42/ŞÛRÂ-13: Şeraa lekum mined dîni mâ vassâ bihî nûhan vellezî evhaynâ ileyke ve mâ vassaynâ bihî ibrâhîme ve mûsâ ve îsâ, en ekîmûd dîne ve lâ teteferrakû fîhi, kebure alâl muşrikîne mâ ted’ûhum ileyhi, allâhu yectebî ileyhi men yeşâu ve yehdî ileyhi men yunîb(yunîbu).
(Allah) dînde, onunla Hz. Nuh’a vasiyet ettiği (farz kıldığı) şeyi (şeriati); “Dîni ikame edin (ayakta, hayatta tutun) ve onda (dînde) fırkalara ayrılmayın.” diye Hz. İbrâhîm’e, Hz. Musa’ya ve Hz. İsa’ya vasiyet ettiğimiz şeyi Sana da vahyederek, size de şeriat kıldı. Senin onları, kendisine çağırdığın şey (Allah’a ulaşmayı dileme) müşriklere zor geldi. Allah, dilediğini Kendisine seçer ve O’na yöneleni, Kendisine ulaştırır (ruhunu hayatta iken Kendisine ulaştırır).


İşte Allahû Tealâ bunu mutlaka gerçekleştirir.

Benzer konular