Çevremizdeki insanların sevgisini kazabilmemiz için ne yapmamız gerekir?

Anasayfa » Ana Sayfa » Sevgi » Çevremizdeki insanların sevgisini kazabilmemiz için ne yapmamız gerekir?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Çevremizdeki insanların sevgisini kazabilmemiz için ne yapmamız gerekir?

İnsanların sevgisini kazanmanın en güzel yolu onlara en güzel davranışlarla davranmaktır. Sevgili kardeşlerim! Atalarımız çok güzel bir söz söylemişler, “Ne ekersen onu biçersin.” diye. Bizim de etrafımıza ekmemiz lâzımgelen davranış biçimleri dizisi, hep başkalarını mutlu edecek olan bir hüviyet taşımalı. Ancak bunu biz gerçekleştirirsek, başkalarından da bize aynı şekilde bir geriye dönüşü beklemek hakkımız olur. Yoksa olmaz sevgili kardeşlerim! Biz insanlara kötü davranıyorsak, onlardan bize güzel bir davranış biçimi dönmesini beklemek hakkımız olamaz.  Öyleyse herşey ait olduğu standartlarda geçerlidir. Allah’ın kanunları var. Biz insanları mutlu etmek istikametinde ne kadar çok gayretin sahibiysek, başka insanların da bizimle olan beraberliğinde aynı güzellikler söz konusudur veya eğer biz yanlış davranışlar yapıyorsak, aynı yanlışlıklar bize de muhatap olacaktır.
 
Öyleyse sevgili kardeşlerim, etrafımızdaki insanlardan ya da herkesten güzel davranışlar bekliyorsak, bunun bizim hakkımız olabilmesi için bizim etrafımızdaki bütün insanlara en güzel davranışlarla davranmamız şarttır. Ne ekersek onu biçeriz. Biz başka insanlara kötü davrandıkça, onlardan güzel davranış beklemek hakkına sahip olamayız. Allahû Tealâ da bunu gerçekleştirmek konusunda bize yardımcı olmaz. Ama biz Allahû Tealâ’nın emrettiği standartları tatbik ediyorsak etrafımızda, onları sevdiğimizi her vesileyle ispat ediyorsak, onları gerçekten seviyorsak, o zaman başka insanların da bize başlangıçta, bizi tanımadan evvel olmasa bile tanıdıktan sonra bizi bir çok açıdan ölçeceklerdir ve de davranış biçimlerimizin hepsinin Allah’ın emrettiği biçimde olması onları mutlaka bizlere yaklaştıracaktır.

İşte bunun için sevgili kardeşlerim, “Allah bizden ne istiyor? Başkalarına nasıl davranalım?” tarzındaki suallerin cevapları her zaman, herkese Allahû Tealâ tarafından mürşidleri vasıtasıyla ulaştırılabilir. Bir süre sonra o kişi de zaten Allah’a ulaşmayı, konuşmayı başaracaktır. Daimî zikre yaklaştığı bir noktada Allahû Tealâ mutlaka Allah ile konuşmayı mümkün kılar.

Sevgili kardeşlerim! Bütün insanlar mutlu olmak için yaşıyor. Eğer biz etrafımızdaki insanları mutlu edersek onlardan da bize geri dönen şeyin her zaman mutluluk olduğunu görürüz. İşte mutluluğun anahtarı.

Allah razı olsun.

Benzer konular