Ruh nedir? Nefs nedir? Bu dünyadaki görevleri nelerdir?

Anasayfa » Ana Sayfa » Nefs » Ruh nedir? Nefs nedir? Bu dünyadaki görevleri nelerdir?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Ruh nedir? Nefs nedir? Bu dünyadaki görevleri nelerdir?

Daha ruhla nefsi ayırt edemiyorlar. Bu insanlara Kur’ân-ı Kerim âyetlerini anlattığımız halde inanmıyorlar. Ruh nedir? Nefs nedir? Bu dünyadaki görevleri nelerdir? Açıklar mısınız?

Ruh, Allah’tan bize verilen bir emanettir. Vücudumuzun aynıdır, görüntüsü. Allah’ın ruhudur ve bize üfürülmüştür. Bizde bir emanettir. Bu emaneti mutlaka Allah’a ulaştırmak mecburiyetindeyiz. Ruhumuz muhtevasında 19 grup haslet taşır. Güzellikler. Allah’ın bütün güzellikleri ruhumuzda toplanmıştır ve ruhun kalbi pırıl pırıl aydınlıktır, nurlarla doludur.

Nefsimizse muhtevasında 19 grup afet bulunan kapkaranlık bir dünyadır. İşte şimdi arkamızda karanlık bir fon görüyorsunuz. O, nefsi temsil ediyor. Şu elbisemiz de ruhu temsil ediyor. Birisi beyaz, birisi kara. Birisi aydınlık, birisi karanlık. Ve Allahû Tealâ, bütün nefsleri bu 19 grup afetle yaratmıştır. Hedefi ise bütün afetlerin nefs tezkiyesi ve tasfiyesi yoluyla yok edilmesi,  yerine Allah’ın %2 rahmetinin, %98 fazlının yerleştirilmesi ve kişinin kalbinin de pırıl pırıl, nefsinin kalbinin de ruhun kalbi gibi pırıl pırıl aydınlık olması.
 
Nefs, Allah’ın bize verdiği bir imtihan aracıdır. Ve onu tezkiye etmedikçe, temizlemedikçe ruhumuzu Allah’a ulaştırmamız mümkün değil. Nefsimiz Allah’a gitmez. Öldüğümüz zaman berzah âlemine gider. Kıyâmette de tekrar fizik vücudumuzla birleşir. Ama ruhumuz Allah’tan gelmiştir. Eğer hayattayken ruhumuzu Allah'a ulaştıramazsak, ölümümüzden sonra Azrail (A.S)’ın takımı gelecek ve ruhumuzu alacak, Allah’a iade edecektir.

Öyleyse ruhla nefsin arasında büyük farklılıklar vardır. Ruh, mutluluğun sembolüdür. Nefs, mutsuzluğun. Şeytan, nefsin afetlerine tesir edebilir, ruhumuza hiçbir tesiri yoktur.
 
Allah razı olsun.

Benzer konular