Nefsin hastalıkları farklı olduğu için herkese aynı dersin verilmesi uygun mudur?

Anasayfa » Ana Sayfa » Nefs » Nefsin hastalıkları farklı olduğu için herkese aynı dersin verilmesi uygun mudur?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Nefsin hastalıkları farklı olduğu için herkese aynı dersin verilmesi uygun mudur?

Destur. Kur’ân tefsiriniz harmandan kalkma, katışıksız tertemiz (Hay Allah razı olsun!) Lakin hastalıklar farklı. Tabiî ki nefsin hastalıkları. Örnek; bende yumurta hastalığı, öbür kardeşimizde yoğurt hastalığı, çeşit çeşit hastalık var.  (Peki.) Herhalde her birimize aynı ilaç verilmez, midesi ağrıyana grip ilacı verilmediği gibi. Burada postacılık yapmak, bütün kardeşlerimize yakın olmakla olur kanısındayım. Çünkü ateşe yakın olan ısınır.

Kardeşimiz haklıdır. Ama kalın çizgilerle düşünüyor. Bir müşterek olay var; herkes nefs tezkiyesi yapmak mecburiyetindedir. Herkes zikrini mutlaka 33 bine kadar çıkarmak zorundadır. Nefsini mutlaka %51 oranında afetlerden temizlemek zorundadır. Bu, üzerine farzdır. Yetmez, Allahû Tealâ bunu zaten garanti ediyor.

Öyleyse herkes aynı çorbadan içiyor. Aynı salâvâtla aynı fazl, kişinin göğsüne geliyor, göğsünden kalbine giriyor, kalbinin içini doldurmaya başlıyor. Herkeste aynı olaylar tahakkuk eder. Herkes adım adım olaylara daha mutlu bir standartta tahammül etmeye başlar. Ve de meşrepler, bu, ruhun Allah'a ulaşmasından sonraki devrede farklı sonuçlara ulaşır.  Ama eğer olguları bir araya getirirsek, hiç kimse bir diğerinden farklı dizaynda değildir. Herkesin kalbine salâvâtla rahmet, salâvâtla fazl gelir. Herkesin nefsinin kalbindeki nurlar %51’i bulduğu zaman o kişi ruhunu Allah'a teslim eder. %81’i bulduğu zaman, fizik vücudunu teslim eder. Daimî zikre ulaştığı zaman, nefsini Allah’a teslim eder. İradesini Allah’a teslim ettiği zaman, irşad makamına tayin edilir. Herkes aynı olayları yaşar.

Öyleyse kişinin iç dünyasındaki farklı negatif faktörler, onların ayıklanmasındaki netice değişikliği, hepsi birden yok olduğu zaman zaten artık hüküm ifade etmez.

Benzer konular