Kader hakkında bilgi verir misiniz?

Anasayfa » Ana Sayfa » Kader ve Kaza » Kader hakkında bilgi verir misiniz?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Kader hakkında bilgi verir misiniz?

Kaderimiz Allahû Tealâ tarafından yazılıyor. Bu da illiyyinde ve siccînde yer almış. Allah’a ulaşmayı dileyerek bu yer değişir diyebilir miyiz? Değiştirebilmek için gayretler boşa mı?

Dileğinize göre tahakkuk edecek olan sonuçları Allah evvelden biliyor. Eğer kader hücreniz illiyyinde ise (zemin kattan 7 kat yukardaysa) o zaman siz mutlaka Allah’a ulaşmayı dileyecek olan birisiniz. Mutaffifîn Suresinde Allahû Tealâ böyle söylüyor:    

83/MUTAFFİFÎN-7: Kellâ inne kitâbel fuccâri le fî siccîn(siccînin).
Hayır, muhakkak ki, füccarın (şeytanın fücuruna tâbî olan kâfirlerin) kitapları (kayıtları, hayat filmleri) elbette siccîndedir (zemin kattan 7 kat aşağıda olan zülmanî kader hücrelerindedir).


 
83/MUTAFFİFÎN-18: Kellâ inne kitâbel ebrâri le fî illiyyîn(illiyyîne).
Hayır, muhakkak ki ebrar olanların (Allah’a ulaşmayı dileyenlerin, hidayette olanların) kitapları (kayıtları, hayat filmleri) elbette illiyyin’dedir (zemin kattan 7 kat yukarıda olan birinci âlemdeki kader hücrelerindedir).


"Ebrarın kader hücreleri illiyyîndedir (zemin kattan 7 kat yukarıda), füccarın kader hücreleri siccîndedir (zemin kattan 7 kat aşağıda)."    

Allah’a ulaşmayı dilemeyeceklerin gidecekleri yer cehennemdir. Onlarınki siccîndedir. Allahû Teala ise bütün sonuçları, zamandan münezzeh olduğu için önceden bilir.

"Allah’a ulaşmayı dileyerek bu yer değişir diyebilir miyiz? Değiştirebilmek için gayretler boşa mı?"

Bu konuyu çok yanlış biliyorsunuz sevgili kardeşlerim! Allahû Tealâ sizin ne yapacağınızı önceden biliyor. Nereye ulaşacağınızı da biliyor. Kaderini de ona göre kaydediyor. Aslında kıyâmet günü herşey bittikten sonra Allahû Tealâ herkesin rakamlı kitabını oradan cennete gidecek olanlar için illiyyine taşıtmış, oraya yerleştirmiş (altıgen kader hücreleri, bahsediyoruz hep sizlere). Birgün sizler de oralarını göreceksiniz inşallah ve cehenneme gideceklerin de (onlarınkini de) siccîne koydurmuş. Olay aslında bu kadar basit. Allahû Tealâ Kendi, zaman dışında olması, zamanı da yaratan Allah olması hasebiyle zamanın dışında, zamanı sıfırlayan sonsuz hızın sahibi olduğu için.  

"Değiştirmek için gayretler boşuna mı?" (Değiştirmek diye bir şey yok! İnsanın kaderi değişmez. Ama kader, sizin tayin edeceğiniz, yolun üzerinde ulaşacağınız yerin Allahû Tealâ tarafından önceden bilinmesi halidir.)

Benzer konular