Yüce Allah’ın Kitap’ında insanların kaderi çizilmişse; dünyada yaşamamızın, denenmesinin nedeni nedir?

Anasayfa » Ana Sayfa » Kader ve Kaza » Yüce Allah’ın Kitap’ında insanların kaderi çizilmişse; dünyada yaşamamızın, denenmesinin nedeni nedir?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Yüce Allah’ın Kitap’ında insanların kaderi çizilmişse; dünyada yaşamamızın, denenmesinin nedeni nedir?

İnsanların kaderi, kendi iradelerinin dışındaki olaylarda kader olarak tecelli eder. Dünyada yaşamamızın nedeni, kendi irademizin dışındaki olaylar sebebi ile, derecat kazanmamız veya kaybetmemizdir. Kazandığımız dereceler fazla ise Allah’ın cennetine girmemiz, kaybettiğimiz dereceler fazla ise cehenneme girmemiz söz konusudur. Bu konferansın ruhu olan şeyi bir defa daha söyleyelim; bir insan Allah’a ulaşmayı dilemezse onun amelleri boşa gider. Kaybettiği dereceler mutlaka kazandığı derecelerden fazla olur. Ve sadece bu sebeple o kişinin gideceği yer mutlak olarak cehennemdir. Öyleyse lütfen söylediklerimizi doğru standartlarda değerlendirin! Biz hepinizin kurtuluşu için buradayız. Ve de unutulmuş olan Kur’ân hakikatlerinden bahsediyoruz.

"İnsanların kaderi çizilmişse." diyor. Bu Allahû Tealâ’nın tayin ettiği kader; önceden bilmesinin neticesidir. Kişi herşeyi kendi iradesi ile gerçekleştirir. Ama Allahû Tealâ’nın müsaadesi asıldır. Allahû Tealâ hem önceden bilir, hem de dilerse müsaade eder, dilemezse, müsaade etmez.

Diyelim, Boğaz köprüsünden atlayarak intihar etmek istiyor birisi, atıyor kendisini ve ölüyor. Bir başkası da atıyor  ama o ölmüyor. Onların son noktada ne olacağı Allahû Tealâ tarafından evvelce bilinir. Allah’ın kişiye müsaadesi varsa ölür yoksa ölemez. Kişisel irade tek başına kaderi tayin edemez. Sadece kişi diler, kendisine düşeni yapar. Sonuç daima Allah’a aittir. Ölüm müessesesi sadece Allah’ın müsaadesi ile vücut bulur.

Benzer konular