Hayatımızdaki hangi olaylar kaderdir? Bizi bu konuda aydınlatır mısınız?

Anasayfa » Ana Sayfa » Kader ve Kaza » Hayatımızdaki hangi olaylar kaderdir? Bizi bu konuda aydınlatır mısınız?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Hayatımızdaki hangi olaylar kaderdir? Bizi bu konuda aydınlatır mısınız?

Kader bizim irademizin dışındaki olayların hepsidir. Biz dilersek bir şeyler yaparız. Bir hedefimiz vardır. O hedefe ulaşmak için hareket ederiz. Bakkala gidip, peynir alırız. Neden? O peynire ihtiyacımız vardır. Eve götüreceğiz, çocuklarımız ve biz o peyniri yiyeceğiz. Bu sağlam bir misal.

Sevgili kardeşlerim! Neye ihtiyacımız varsa ona sahip olmakla Allahû Tealâ bizi serbest bırakmış. İhtiyacımızın, Allah'ın emrettiği istikamette bir şey olması halinde o ihtiyacın giderilmesi bizi mutluluğa götürür. Ama nefsimizin afetlerinin talep ettiği şeyleri gerçekleştirirsek Allahû Tealâ bunu engellemez. Ama biz derecat kaybederiz. Bir insanın Allah'ın cennetine girebilmesi, kazandığı derecelerin kaybettiği derecelerden fazla olmasına bağlıdır. Bütün insanlar için Allah'ın kuralı bu. Allah'ın emirlerini yerine getirdikçe kazandığımız dereceler artar. Allah'ın yasaklarını eğer gerçekleştiriyorsak her seferinde derecat kaybederiz. Kazandığımız dereceler o kadar azalır.

Sevgili kardeşlerim! Allahû Tealâ’nın cennetleri, kazandığımız derecelere paralel bir seyir takip eder. En çok derecat kazanan insanlar, en büyük mük    âfatları alan en mutlu insanlardır. Allahû Tealâ’nın istediği şey de budur. İnsanların Allah'ın emirlerine itaat etmeleri, yasakları devre dışı bırakmaları halinde başaramayacağı bir şey yoktur. Onlar daimî zikrin sahibi olabilecek olan Allah'ın dostlarıdır, sevgilileridir.

Sevgili kardeşlerim! Allah için yaşayın. Allahû Tealâ ister ki; herkes Allah'ın emirlerini yerine getirsin de başkalarını mutlu etsin. Hedeflerine ulaştırsın ve kendisi de bu yaptığı güzel davranışlar sebebiyle hep derecat kazansın.

Allah razı olsun.

Benzer konular