Sayısız ni’metler içinde bulunuyoruz. Allah’a şükrümüzü nasıl arttırabiliriz?

Anasayfa » Ana Sayfa » Hamd ve Şükür » Sayısız ni’metler içinde bulunuyoruz. Allah’a şükrümüzü nasıl arttırabiliriz?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Sayısız ni’metler içinde bulunuyoruz. Allah’a şükrümüzü nasıl arttırabiliriz?

Çok güzel! Bu kardeşimizi tebrik ediyorum. Yani Allahû Tealâ’nın sayısız ni’metleriyle çevrelendiğini bu kardeşimiz fark etmiş. Ne yazık ki; insanların çok büyük bir kısmı Allah’ın kendilerine verdiği ni’metleri hiç değerlendirmezler ve kendilerini rahatsız eden şey neyse sadece onun üzerinde dururlar.

Sevgili kardeşlerim! Allah’ın bizlere verdiği güzelliklere sırtımızı dönmememiz lâzım. Allah’ın bizi mutlu ettiği her olay, bizim o mutluluğu yaşarken Allahû Tealâ’ya şükretmemizle noktalanmalı.

Sevgili kardeşlerim! Ne kaybederiz ki? Allahû Tealâ’nın bize verdiği bir güzel davranış biçimini gerçekleştirmek, bir başkasını mutlu etmek bize ne yapar? Bize de mutluluk kazandırır. Çünkü Allahû Tealâ; “Kime ne kadar mutluluk verirseniz Ben de size o kadar mutluluk veririm.” diyor. Ee, biz bir kişiyiz. Etrafımızda var 100 kişi. O zaman sevgili kardeşlerim, Herkesi mutlu ederek onlara verdiğimiz mutluluğun toplamı kadar biz mutlu olmak imkânının sahibi miyiz? Elbette sahibiyiz. Bütün kapılar açık. O zaman; “Niçin öyle yapmıyoruz?” diye düşünün sevgili kardeşlerim! “Acaba madem bu kadar güzel bir şey; her birine verdiğim mutluluk kadarını ben yaşayacaksam, etrafımda bu kadar insan var. Onların her birine ‘A’ kadar mutluluk versem ben demek ki; ‘10 A’ kadar, ‘20 A’ kadar, ‘30’, ‘40’, ‘50 A’ kadar ben mutlu olacağım.”

Sevgili kardeşlerim! Bu Allahû Tealâ’nın verdiği en büyük mutluluk değil mi? Herşey sizin elinizde. “Ben mutsuzum.” deyip kenara çekilmek yok. “Başka insanları mutlu edeceğim ve her mutlu ettiğim insanı mutlu ettiğim zaman; ‘Acaba ben de gerçekten mutlu oluyor muyum?’ diye inceleyeceğim, bakalım bundan sonraki olayları.” Böyle düşünen bir insan incelediği zaman, söylediğimizin doğru olduğunu yaşadıkça Allah’a şükredecek. “Yarabbi! Ben eskiden bunu bilmiyordum. Bana kötülük edene ben de kötülük ediyordum. Ondan intikam alıyordum. Ama şimdi anladım ki; o bana kötülük etse de eğer ben ona, o kötülük eden kişiye iyilik edersem, ben çok daha fazla mutlu olacağım. Bana mutluluk veren, huzur veren, güzel davranan bir insana güzel davrandığım zaman elbette çok mutlu oluyorum. Ama bana kötü davranan, kötülük yapan birine eğer ben en güzel bir davranışla cevap verebilirsem, o zaman başka bir olayla karşı karşıyayım. Demek ki; ben örnek bir insanım o zaman. Allah’ın emrini, başkalarının bana kötü davranmasına rağmen yerine getiren birisi… Rabbim beni mutlaka böyle davrandığım için daha çok sever.” Böyle düşünen bir insan her zaman mutludur sevgili kardeşlerim! Ona kötülük yapmazlar mı? Yaparlar ama bu kötülük ona negatif olarak tesir etmez. Ne demek istiyorum?

Çünkü o kişi bilir ki; kendisine kötülük yapıldığında o derecat kazanmaktadır. Kötülük yapana iyilikle cevap verdiğinde bir defa daha kazanmaktadır. Eğer o kişi ona iyilik etseydi, o da ona iyilik etseydi sadece bir defa kazanacaktı. Kendisinin yaptığı iyilik sebebiyle derecat kazanacaktı. Ama bu bahsettiğim kişi iki defa kazanıyor. Kendisine kötülük yapılıyor. O kötülük sebebiyle Allahû Tealâ ona derecat veriyor. Kendisine kötülük yapıldığı için Allahû Tealâ ona derecat kazandırıyor. Yeter mi? Yetmez. Bu kişi Allahû Tealâ’nın kendisine emrettiğini yaparak kendisine kötülük eden kişiye de en güzel davranışlarla cevap veriyor ve büyük bir huzur ve mutluluk duyuyor bundan. İyiliğe iyilik insanı mutlu eder ama kötülüğe iyilik çok daha fazla mutlu eder sevgili kardeşlerim. Çünkü araya Allah giriyor ve size beklemediğiniz kadar güzellikler nasip kılıyor.

Onun için başka insanların yanlış davranışları, sizi üzen davranışları bu açıdan düşündüğünüz takdirde artık sizi üzmeyip, neşelendirmeli. Allah’a dua etmelisiniz onlar için: “Yarabbi! Onlar bana böyle bir kötülükte bulundular. Ama onlar kaybettiler. Ama Sen Yüce Allah’ım! Bana ne kadar güzel bir şey öğrettin ki; onların o kötülüğü bana sadece derecat kazandırdı. Senin beni daha çok sevmene sebebiyet verdi. Allah’ım! Beni bu güzel yoldan ayırma. Hep senin güzelliklerini yaşat.” Kişi böyle bir talepte bulunacaktır Allahû Tealâ’dan.

Sevgili kardeşlerim! Her zaman kapılar ardına kadar açık. Ne zaman dilerseniz, Allahû Tealâ’dan bu istikamette yardımı alabileceğinizi göreceksiniz. Göreviniz sadece tek bir görevdir: Başkalarını mutlu etmek suretiyle sizin mutlu olmanız.

Allah razı olsun.

Benzer konular