Kalp zikri nedir? Dil zikri nedir?

Anasayfa » Ana Sayfa » Zikir » Kalp zikri nedir? Dil zikri nedir?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Kalp zikri nedir? Dil zikri nedir?

Kardeşimiz zaten birini sorduğunda ikincisinin cevabını da bizden alacaktı. Kalp zikri bir insanın eline nabzına koyarak kalbinin atışlarına paralel olarak “Allah” kelimesini tekrar etmesini ifade eder. Zikir farzdır. İbadetlerin arasından en büyüğüdür. Allahû Tealâ buyuruyor ki Kur’ân-ı Kerim’de:

29/ANKEBÛT-45: Utlu mâ ûhıye ileyke minel kitâbi ve ekımıs salâte, innes salâte tenhâ anil fahşâi vel munker(munkeri), ve le zikrullâhi ekber(ekberu), vallâhu ya’lemu mâ tasneûn(tasneûne).
Kitaptan sana vahyedilen şeyi oku ve salâtı ikâme et (namazı kıl). Muhakkak ki salât (namaz), fuhuştan ve münkerden nehyeder (men eder). Ve Allah’ı zikretmek mutlaka en büyüktür. Ve Allah, yaptığınız şeyleri bilir.


“ve le zikrullâhi ekber: Ve muhakkak ki Allah’ı zikretmek daha büyüktür.” diyor Allahû Tealâ. “Diğer bütün ibadetlerden daha büyüktür.” diyor.

Namaz kılmak da bir ibadettir. Zikir yapmak da bir ibadettir. Hacca gitmek de farzdır. Oruç tutmak farzdır. Zekât vermek farzdır. Yani namaz kılmak, oruç tutmak, zekât vermek, hacca gitmek, kelime-i şahadet getirmek İslâm’ın 5 şartıdır.

6.’sı Allah'a ulaşmayı dilemek.
7.’si teslimler: Ruhun, vechin, nefsin ve iradenin Allah’a teslimi.

Sevgili kardeşlerim! Mutluluğu yaşamak isteyen hiç kimse Allah'a ulaşmayı dilemeden mutluluğu yaşayamaz. Kaldı ki; bu konunun bütününü teşkil edemez. Yarısını muhteva olarak alabilir. Allah'a ulaşmayı dileyen bir kişi hacet namazını kılacaktır ki; mürşidini görsün ve ona tâbî olsun. Böylece ruhu vücudunu terk etsin. İşte bu vücudunu terk eden, Allah’a doğru yola çıkan ruh mutlaka Allah’a ulaşacaktır. Çünkü Allahû Tealâ o kişinin mürşidine ulaşmasını temin etmiştir. Tâbiiyetini sağlamıştır. Tâbiiyet o kişinin ruhunun vücuttan ayrılmasını sağlamıştır ve 7-8 aylık bir zaman parçası içinde bu kişinin ruhu mutlaka Allah’a ulaşacaktır. O kişi kimdir? Nasıl bir insandır? Allah'a ulaşmayı dilemiştir. Dilemişse Allah ona mutlaka mürşid sevgisi verecektir. Mutlaka mürşidi nerede olursa olsun, ona ulaşacaktır ve tâbiiyetini gerçekleştirecektir.

Sevgili kardeşlerim! Öyleyse Allahû Tealâ’nın dizaynı açık ve kesindir. Mutlak olarak tâbiiyeti gerektirir. Hiç kimsenin ruhu mürşidine tâbî olmadan Allah’a o kişi hayattayken ulaşamaz. Ama insanlar öldüğü zaman ruh otomatik olarak vücudu terk edecektir. Eğer kişi ölmeden evvel ruhunu Allah’a ulaştırmışsa zaten ruhu Allah’a ulaştırmıştır. Bir değişiklik olmayacaktır. Allah’a kişinin ruhu o kişi daha hayattayken ulaşmıştır. Eğer böyle bir şey gerçekleşmemişse o zaman ölümden hemen sonra ruh vücudu terk edecektir. Çünkü vücut artık onun için bir mekân, bir melce değildir ve ruh otomatik olarak Allah’a geri döner.

Sevgili kardeşlerim! Bütün insanlar için Allahû Tealâ aynı hedefleri ortaya koymuş. Ruhumuzu, fizik bedenimizi, nefsimizi ve irademizi Allah’a teslim etmekle mükellefiz.

Allah razı olsun.

Benzer konular