İslâm’ın ve îmânın şartları kaçtır? Açıklar mısınız?

Anasayfa » Ana Sayfa » İslâm » İslâm’ın ve îmânın şartları kaçtır? Açıklar mısınız?
share on facebook  tweet  share on google  print  

İslâm’ın ve îmânın şartları kaçtır? Açıklar mısınız?

Sevgili kardeşlerim! Îmânın şartları deyince;

1- Allah’a inanmak.
2- Allah’ın kitaplarına inanmak.
3- Allah’ın resûllerine inanmak.
4- Allah’ın meleklerine inanmak.            
5- Bâ’su ba’del mevte inanmak yani ölümden sonra yeniden hayata döneceğine, tekrar yaşayacağına inanmak.

Ve burada, bundan sonra:

6- Hayrın Allah’tan olacağına inanmak, şerrinse insanın nefsinden olacağına inanmak.
7- Allah’a ulaşmayı dilemeye inanmak. Allah’a ulaşmayı dilemeyen insanın 12 ayrı açıdan negatif fonksiyonları olduğuna inanmak.

Burada bir defa 6’da bitirmişler bunu. Hem de hayrın da şerrin de Allah’tan olduğuna inanarak bitirmişler. Yanlış sevgili kardeşlerim! Hayır Allah’tandır ama şerr insandandır.
 
4/NİSÂ-79: Mâ esâbeke min hasenetin fe minallâh(minallâhi), ve mâ esâbeke min seyyietin fe min nefsike. Ve erselnâke lin nâsi resûlâ(resûlen). Ve kefâ billâhi şehîdâ(şehîden).
Sana iyilikten (hasenatdan) ne isabet ederse, işte o Allah’tandır. Ve sana kötülükten (seyyiattan) ne isabet ederse, o taktirde o, kendi nefsindendir (derecat kaybedecek bir şey yapmandan dolayıdır). Ve seni, insanlara Resûl olarak gönderdik ve şahit olarak Allah yeter.

Şerr, derecat kaybettiğimiz olaylardır. Allah’ın üzerimizde vücuda getirdiği hiçbir olay, bize derecat kaybettiremez. Bir insanın derecat kaybedebilmesi için mutlaka kendi fiilini işlemiş olması lâzım. O kişi derecat kaybettirici bir amel işlemedikçe, negatif dereceler o kişinin hayat kitabına yazılmaz. Yazılmazsa o kişi şerr işlememiş olur. Allahû Tealâ o kişinin amel defterine ona yaptırdığı fiilleri işletecek değildir. Ne zaman bir insan, Allah ona bir şey yaptırırsa Allah’ın yaptırdığı bir fiil sebebiyle o kişi derecat kaybedemez. Hiç kimsenin başka birinin fiil işletmesi sebebiyle derecat kaybetmesi mümkün değildir. Kendisi işlediği takdirde geçerlidir bu. Yani bir insan hırsızlık yapar, kötü birşey yapar, derecat kaybeder. İyi bir şey yapar, derecat kazanır. Kendi iradesiyle vücuda getirdiği bir olay sebebiyle derecat kaybeder. Bu kazadır. Ama kader kimseye derecat kaybettiremez. Yani Allah’ın Kendi İradesi’yle yaptırdığı herhangibir olayda bir kişinin derecat kaybetmesi, hiçbir şekilde mümkün değildir.

Benzer konular