Kur’ân’ı tecvitli okuyanlar bazı harfleri değiştiriyorlar. Örneğin cümle arasında m-n veya z-s diye okunması doğru mu?

Anasayfa » Ana Sayfa » Kur'ân-ı Kerim Okumak » Kur’ân’ı tecvitli okuyanlar bazı harfleri değiştiriyorlar. Örneğin cümle arasında m-n veya z-s diye okunması doğru mu?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Kur’ân’ı tecvitli okuyanlar bazı harfleri değiştiriyorlar. Örneğin cümle arasında m-n veya z-s diye okunması doğru mu?

Hocam! Kur’ân’ı tecvitli okuyanlar bazı harfleri değiştiriyorlar. Örneğin cümle arasında m-n veya z-s diye okunması doğru mu?

Sevgili kardeşim! Biz de Kur’ân’ı okurken aslında çok doğru bir okuma gösteremiyoruz. Bu ilmin sahibi kılınmadık Allahû Tealâ tarafından. Biz O’nun öğretilmesiyle vazifeliyiz. Ama Arapça harflerin Türkçe harflerden farklı olduğunu biliyorsunuz. Doğrusu, onların okuduğu gibi okumaktır.

“Bunu ben İzmirli bir kitapçıda tartıştım. Onlar “Tecvitli okunduğunda doğrudur.” diyorlar. Nasıl olur? Cümle şöyle bitmez mi? Geldim diyeceksiniz ama geldin diye okuyorsun. Bu söylenen şeyi başka yerlere götürmez mi?”

Götürmez. İki kelimenin birleştiği yerde harfi tarif olan “n” harfinin ikinci harfi olan “lâm” kalkar, meselâ “En-nâsır” denir. “Nâsır” yardımcı demek. “El-nâsır"dır aslı ama Arapça kural öyle konulmuştur. “En-nâsır” diye okunur. Burada bir yanlışlık yok. Asırlardan beri Arapça kaideler böyle konmuştur, böyle devam eder. Sizin bunları tartışmanız da aslında zamanınızı boşuna tüketmeniz, boşa zaman harcamanız demek. Kaideler nasılsa siz de onlara riayet edin, olay bitsin. Allah razı olsun.

Benzer konular