Dışımızdaki insanları mutlu etmek için neler yapabiliriz?

Anasayfa » Ana Sayfa » Başkaları İçin Olmak » Dışımızdaki insanları mutlu etmek için neler yapabiliriz?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Dışımızdaki insanları mutlu etmek için neler yapabiliriz?

Sevgili kardeşlerimiz! Dışımızdan insanlar dediğiniz insanlar, etrafınızdaki insanlar. Onların her birinin nelerden hoşlandığını, nelere kızdığını hepiniz, onlar arkadaşınızsa hele senelerce süren bir arkadaşlığın içindeyseniz, hepiniz çok iyi bilirsiniz. Bunlar, yakından bildiğiniz insanlar. Dolayısıyla onlara onların sevineceği, onların mutlu olacağı davranış biçimlerini sergileme imkânının her zaman sahibisiniz.

Sevgili kardeşlerim, bir de yeni tanıdıklarınız olabilir. Onların nasıl insanlar olduğunu bilmiyorsunuz. Ama bir de genel çerçevesi var güzel davranışların. O genel çerçeve içinde yani insanların çoğunun hoşlanacağı güzel şeyleri onlara tatbik ederek onları mutlu edebilirsiniz. Belki bazıları, bunların birkaç tanesinden hoşlanmayabilirler. Herkesin huyu bir aynı olmadığı için bu istikametteki bir olayla karşılaşabilirsiniz. Ama o zaman da gene elinizde imkânlar var. Onları araştırırsanız, onlar bilirler ki; onlara bir şey ikram ettiğiniz zaman, bir güzel söz söylediğiniz zaman onları mutlu etmek için bunu yapıyorsunuz. Ve yavaş yavaş onları tanıdıkça, onları mutlu etmenin metotlarını, her birinin değişik açıdan mutluluğa ulaşması söz konusu olabilir. Bu da eşyanın tabiatına çok uygun bir sonuçtur. O zaman onlara, onları mutlu edecek olan davranış biçimleriyle yaklaşmanız lâzım.

Sevgili kardeşlerim! Eğer gönlünüz başka insanları mutlu etmek istiyorsa, Allah’ın size bu konuda sonsuz yardımı olacaktır. Başka insanları mutlu etmek için Allahû Tealâ size, sizin sorunuz ile verecektir. Çünkü O istiyor ki; herkes mutlu olsun. Sizin de etrafınızdaki insanların mutlu olması, sizin onları mutlu etmenize bağlı, sizin açınızdan. Öyleyse Allahû Tealâ sizin içinize onları mutlu edecek olan davranış biçimlerini mutlaka adım adım yerleştirecektir. Yeter ki siz etrafınızdaki insanları mutlu etmeyi isteyin.
 
Allah razı olsun.

Benzer konular