Nefs verme ihtiyacı neden duyuldu?

Anasayfa » Ana Sayfa » Nefs » Nefs verme ihtiyacı neden duyuldu?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Nefs verme ihtiyacı neden duyuldu?

Çünkü Allahû Tealâ’nın insana verdiği ruh, %100 Allah'ın emirlerine itaat eden, yasak etiği hiçbir fiili işlemeyen bir özellik taşır. Eğer sadece ruhtan ibaret olsaydı, insana verdiği fizik vücudun ötesinde bir ruh olsaydı sadece, insan da meleklerden farklı bir varlık olmayacak gibiydi. Hayatı boyunca sadece Allah'ın emirlerini yerine getiren, yasak ettiği fiilleri işlemeyen bir özelliğin sahibi olacaktı. Ama Allahû Tealâ, ruhu %100 haslette donatırken, o zaman sadece Allah'ın emirleri istikametinde hareket edecek olan bir insan oluşması söz konusuydu. Meleklerden farkı olamazdı. Onun zıttı olan bir müesseseyi daha yerleştirmiş Allahû Tealâ; nefs. Nefs, % 100 afetlerle dolu bir varlık ve dengeyi yaratmış. Allahû Tealâ A noktasında pozitif bir şey yarattığı zaman, aynı uzaklıkta onun tam zıttı olan 2. bir nesne daha yaratıyor.

51/ZÂRİYÂT-49: Ve min kulli şey’in halaknâ zevceynî leallekum tezekkerûn(tezekkerûne).
Ve Biz, herşeyden (zıttıyla kaim kılarak) çift yarattık. Umulur ki böylece siz tezekkür edersiniz.


 Allahû Tealâ diyor ki: “Biz her şeyi, zıttı ile kaim kıldık.”

İşte nefs, ruhun %100 hasletle donanmış olmasına karşılık %100 afetlerle donanmıştır. Öyleyse ne yaptı Allahû Tealâ? İnsana ruhundan üfürdükten sonra, insanda nefsi oluşturdu. Ruhun bütün hasletleri, Allah'ın bütün emirlerine yerine getirmek isteyen, yasak ettiği fiilleri asla işlemek istemeyen bir özellik taşır. Nefsin bütün afetleri de, Allah'ın bütün emirlerini asla yerine getirmeyen, yasak ettiği fiilleri işleyen bir özellik taşır. Yani 2 zıt kardeş; birisi Allah'ın bütün emirlerine getirmek istiyor, öteki getirmemeyi. Birisi Allah'ın yasak ettiği fiilleri işlememek istiyor, öteki işlemeyi istiyor.

Öyleyse Allahû Tealâ’nın dengesi! Âyet-i kerime aynen şöyle: “Biz, her şeyi zıddıyla kaim kılarak çift yarattık.” (Zâriyât-49)

Şurası sıfır noktası olsun. Sıfır noktasından şu kadar aşağıda Allahû Tealâ bir şey yaratığında, bir başka şeyi daha yaratıyor; onun zıddını. Öbür taraftan sıfır noktasının ne kadar sağında bir şey yarattıysa, o kadar da solunda (sıfırdan aynı mesafede) bir şey yaratıyor ve denge tam bir dengeler sistemi olarak mevcut. Zahîri âlemle Gayb âlemi, bu dengenin bir dizaynıdır. Emr âlemi, Allah'a ait olan bir âlem olduğu için, o tek bir hüviyet taşır. Ama Zûlmanî âlem de var.

Cennetin katları Rabbanî kesimdedir, cehennemin katları zulmanî kesimde. O zaman 7 kat cennete karşılık, Allahû Tealâ sıfırın altında 7 kat da cehennem vücuda getirmiş. Her şey birbirinin zıttı bir hüviyette. Bu konudaki bilgimiz bu kadar. Gerisini Allah bilir.

Benzer konular