Nefs ve ruh nedir? Aynı şeyler midir, yoksa farklı şeyler midir?

Anasayfa » Ana Sayfa » Nefs » Nefs ve ruh nedir? Aynı şeyler midir, yoksa farklı şeyler midir?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Nefs ve ruh nedir? Aynı şeyler midir, yoksa farklı şeyler midir?

Nefs ve ruh birbirinden tamamen ayrı, iki ayrı yaratıktır. Nefs afetlerle doludur. Ruh da hasletlerle doludur. Ruhun afetlerle kirlenmesi mümkün değildir. Ama nefsin, afetlerle dolu olan nefsin hasletlere dönüşmesi mümkündür ve bu hedeftir. Bütün İslâm için hedef budur. İslâm “teslim olan” demek.

1- Ruhunuzu teslim edeceksiniz.
2- Fizik vücudunuzu teslim edeceksiniz.
3- Nefsinizi teslim edeceksiniz.
4- İradenizi Allah’a teslim edeceksiniz.

Bu teslimlerin gerçekleşmesi için gerekli olan gayretleri herkes göstermek mecburiyetinde. Ama “Peki bunların hepsini gerçekleştiremezsek cennete giremez miyiz?” tarzında bir sual oluşmuşsa, “Yo, çok daha kolay.” Biz size bütününü verdik, şu anda bunu söylemekle. Ruhumuzu, vechimizi, nefsimizi, irademizi Allah’a teslim ettiğimiz zaman en üst noktalara çıkarız.

Ama bir insan daha Allah’a; “Yarabbi! Ben de ruhumu Sana ulaştırmak istiyorum. Ne olur! Benim de ruhumu Sana ulaştır.” dediği zaman, bunu kalben söylemişse o kişi zaten 1. kat cennetin sahibi olmuştur. Kişi anlar mı? Anlar. Çünkü bu kişi Allah'a ulaşmayı gerçekten dilemişse, ona Allahû Tealâ mutlaka mürşidini hacet namazını kıldığında gösterir. Yoksa göstermez. Ama kişi o anda istemiyor, Allahû Tealâ’ya ulaşmayı. Ama ondan 1 sene sonra, 2 sene sonra aklı başına geliyor, istiyor. Tamam. Allahû Tealâ ona 2 sene de olsa, 10 sene de olsa, 20 sene de olsa mürşidini mutlaka gösterir. Bir insanın kalben Allah'a ulaşmayı dilemesi Allahû Tealâ tarafından mutlaka bilinir ve o kişinin talebi üzerine Allahû Tealâ ona mürşidini mutlaka gösterir.

Allah razı olsun.

Benzer konular