Nefsimizin hastalıklarını mürşid olmadan temizleyemez miyiz?

Anasayfa » Ana Sayfa » Mürşid » Nefsimizin hastalıklarını mürşid olmadan temizleyemez miyiz?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Nefsimizin hastalıklarını mürşid olmadan temizleyemez miyiz?

Temizleyemeyiz. Temizlemek mümkün değil. Çünkü mürşid olmazsa bir kişinin merdivenleri çıkması mümkün değil. Allahû Tealâ acaba niçin; “Allah'a ulaşmayı dileyin.” diyor?  Niçin “Mürşidinize tâbî olun!” diyor? Çünkü İslâm demek “teslim olan” demek. Bir insanın ruhunu Allah’a ulaştırması da ruhun teslimi, fizik bedenin teslimi, nefsin teslimi, iradenin teslimi; 4 teslimin de gerçekleştirmesi mutlaka o kişinin Allah’tan mürşidini sorması, o mürşide ulaşıp tâbî olmasıyla gerçekleşir. Yoksa ruh vücudu terk edip, Allah’a doğru yola çıkamaz. Hiç kimsenin ruhu o kişi Allah'a ulaşmayı dilemedikçe ve diledikten sonra Allah’ın gösterdiği mürşide ulaşıp, tâbî olmadıkça vücudunu terk edemez, Allah’a doğru yola çıkamaz. Hep kişinin vücudunda kalır. Oysaki Allahû Tealâ teslimleri istiyor. Kaldı ki, ruhu Allah’a teslim etmek daha ilk teslimdir. Daha sonra daha çok zikirde fizik bedenin teslimi var. Daimî zikirde nefsin teslimi var ve de daimî zikrin üst kademelerinde iradenin teslimi var.

Sevgili kardeşlerim! İslâm dîni teslim dîni demek, İslâm “teslim olan” demek. Öyleyse dînimizin kıymetini bilelim ve Allahû Tealâ’nın emirlerini yerine getirelim. Hepimiz ruhumuzu, fizik bedenimizi, nefsimizi ve irademizi Allah’a teslim etmekle mükellefiz. Ama ‘bu teslimleri gerçekleştiremedik’ diye cehenneme girmeyiz.

Eğer biz Allahû Tealâ’ya ulaşmayı dilemişsek 1. kat cennetin sahibi kılar Allahû Tealâ bizi. Bir dilek: “Yarabbi! Ben de ruhumu Sana ulaştırmak istiyorum!” Yalnız bu dileğin palavradan olan kesimi bir şey ifade etmez. Yani kişi; “Yarabbi! Ben de ruhumu Sana ulaştırmak istiyorum. Benim de ruhumu Sana ulaştır.” diye böyle bir şeyi kalbinden talep etmeksizin söylüyorsa, o Allah’a göre bir hiçtir. Hiçbir zaman gerçekleşmez. Ama kişi kalben bir dilek sahibiyse, gerçekten ruhunu Allah’a teslim etmek istiyorsa Allahû Tealâ onu mutlaka bilir ve kişiyi ona göre bir mürşidle şereflendirir. Kişi mürşidine tâbî olduğu anda ruhu vücudunu terk eder ve Allah’a doğru yola çıkar.

O kişi Allah'a ulaşmayı dilemiştir; 1. kat cennetin sahibi olmuştur. Mürşidine tâbî olmuştur; 2. kat cennetin sahibi olmuştur. Ruhunu Allah’a ulaştırması Allahû Tealâ’nın garantisindedir. Çünkü Allahû Tealâ açıkça söylüyor: “Kim Bana ulaşmayı dilerse Ben onu Kendime ulaştırırım.” ve Allah o kişiyi Kendisine ulaştırır. Sözü de burada tamamlanır. Ama bu kişi 3. kat cennetin sahibi olmuştur.

Sevgili kardeşlerim! Cehennemden kurtulmak bu kadar kolay, bu kadar imkân dâhilinde ve hazin gerçeği söylemek mecburiyetindeyim: İnsanların çoğun cehenneme girecek.

Allah razı olsun.

Benzer konular