Ermiş olmak nedir? Nasıl ermiş olabiliriz?

Anasayfa » Ana Sayfa » Evliyalık ve Ermişlik » Ermiş olmak nedir? Nasıl ermiş olabiliriz?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Ermiş olmak nedir? Nasıl ermiş olabiliriz?

Sevgili kardeşlerim! Ermiş olmak, tam olarak ermiş olmak demek. Neyin, nereye ermiş olması? Ruhumuzun bu dünya hayatını yaşarken, hayattayken Allah’a ulaşmış, Allah’ın Zatı’nda ifna olmuş olması, ruhumuzun Allah’a ulaşması.

İşte bunun için İslâm’da ruhunu Allah’a teslim edenlere ‘ermiş’ denir. Böyle bir şey hiçbir zaman kendi kendine gerçekleşemez. Hiç kimse kendi kendine ruhunu Allah’a teslim edemez. Bir insanın ruhunun vücudundan ayrılabilmesi için o kişinin Allah’tan mürşidini sorması, o mürşide ulaşması ve ona tâbî olmasıyla mümkündür. Tâbî olduğu anda ruhu vücudundan ayrılacak ve Allah’a doğru yola çıkmış olan yoldaki kafileye, o da katılacaktır. 7-8 aylık bir zaman devresi içinde 7 tane gök katını aşacaktır. 7. gök katında 7 tane âlemden geçecektir. Sonra Sidretül Münteha’ya ulaşacaktır. Oradan da Allah’ın Zatı’na ulaşacaktır.

Herkese doğar doğmaz Allahû Tealâ tarafından ruh üfürülür, Allah’ın ruhu. İşte bu ruh o kişinin Allahû Tealâ tarafından mükâfatlanması demektir. Çünkü bu ruh önemlidir. Kişinin ermiş evliya olabilmesi, kendisine emanet olarak verilen bu ruhu Allah’ın Zatı’na ulaştırmasıyla mümkündür. Öyleyse cennetlere bakıyoruz. 7 tane cennet var.

• Allah'a ulaşmayı dileyen bir kişi ölse 1. kat cennete girer.
• Mürşidine tâbî olan bir kişi ölse 2. kat cennete girer.
• Ruhunu Allah’a ulaştıran bir kişi ölse 3. kat cennete girer.
• Fizik bedenini Allah’a teslim eden kişi 4. kat cennete,
• Nefsini Allah’a teslim eden kişi 5. kat cennete,
• Muhlis olan kişi 6. kat cennete,
• İradesini de Allah’a teslim eden kişi 7. kat cennete girer.

İşte 7 kat cennet bu sebeple Allahû Tealâ tarafından dizayn edilmiştir ve gördüğünüz gibi 7 tane safha söz konusudur.

Allah razı olsun.

Benzer konular