Namaz kılmak istiyorum ama içimde hep bir üşengeçlik var. Namazımızı yemek, içmek gibi nasıl vazgeçilmez yapabiliriz?

Anasayfa » Ana Sayfa » Zikir » Namaz kılmak istiyorum ama içimde hep bir üşengeçlik var. Namazımızı yemek, içmek gibi nasıl vazgeçilmez yapabiliriz?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Namaz kılmak istiyorum ama içimde hep bir üşengeçlik var. Namazımızı yemek, içmek gibi nasıl vazgeçilmez yapabiliriz?

Bunu yapabilmek için namazdan zevk almayı öğrenmek lâzım. Namaz bir zevktir sevgili kardeşlerim! Allah’a hangi ölçüde yaklaşırsanız, bu zevk o seviyede büyür, o seviyede sizi tesiri altına alır. Bunu gerçekleştirmek için de en büyük anahtar zikirdir. Zikir sevgili kardeşlerim, Allahû Tealâ’nın çok büyük bir lütfudür. “Allah” kelimesini ister sesle “Allah, Allah, Allah, Allah” diye, ister sessiz, isterse hem sessiz hem de dilinizi bile oynatmadan içinizden “Allah” kelimesini tekrar etmeniz; hepsi aynı şeyi ifade eder. Ama davranış biçimlerinizde, burada büyük farklılık oluşuyor.

Sevgili kardeşlerim! Allahû Tealâ’nın istediği şeyi hiç unutmayalım. O ister ki; herkes mutlu etsin. Herkes başkalarını mutlu ederek mutlu olsun. O ister ki; herkes zikrini arttırsın. Zikrini arttırarak mutlu olsun ki; bu, daimî zikre ulaşıldığı zaman son derece önemli bir muhteva olarak çıkar karşımıza. Çünkü o zaman her an iç dünyanızda “Allah” kelimesi dalgalanır. Diliniz kımıldamaz. Sesiniz de çıkmaz. Ama “Allah” kelimesi devam eder içinizde. İşte o, sizin nefsinizin kalbini devamlı olarak aydınlatan, nurla dolduran bir özelliktir. Zikir mutluluğun temelidir. Zikri en güzel standartlarda gerçekleştirmeliyiz sevgili kardeşlerimiz! Ne kadar çok zikredersek o kadar çok mutlu oluruz. Öbür taraftan, davranışlarımızın başka insanları mutlu edici hüviyeti bize devamlı mutluluğu yaşatır. Ne zaman başkalarına mutsuzluk veriyorsak, hüzün veriyorsak, üzüntü veriyorsak o zaman Allahû Tealâ bize de huzursuzluğu yaşatır. Bundan kurtuluş da yoktur. Kötülük yapan, başkasını üzen kişiye Allahû Tealâ mutlaka bu üzüntüyü verir ve ona yaşatır. Çaresi başkalarını mutsuz etmemektir.

Öyleyse sevgili kardeşlerim, hepiniz için Allahû Tealâ’nın temel emri tasavvufun gereğini yerine getirmeniz, zikrinizi arttırmanız, nefsinizin kalbindeki afetleri azaltmanızla mümkün olacaktır. Bu konu hepiniz için örnek olmalı, hedefe gitmekte beklememelisiniz.

İnsanları sevmelisiniz (1).
Sevdiğinizi hissettirmelisiniz (2) ve
Bunu devamlı kılmalısınız (3).

Her zaman etrafınızdaki herkese mutluluk veren bir davranış biçiminin sahibi olmak, göreviniz olmalı sevgili kardeşlerim!

Allah razı olsun.

Benzer konular