Hidayet nedir?

Anasayfa » Ana Sayfa » Hidayet » Hidayet nedir?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Hidayet nedir?

Hidayet, insan ruhunun Allah'a ulaşmasıdır. Bu, Allahû Tealâ tarafından farz kılınmıştır. Allahû Tealâ açık ve kesin bir şekilde ruhumuzu da fizik bedenimizi de nefsimizi de irademizi de Allah'a teslim etmemizi farz kılar. Böyle bir suali soran kişiye, bizim de ilk sorduğumuz sual: “Senin dîninin adı ne?” Diyor ki: “İslâm.”  “Ne demek İslâm? İslâm teslim olan değil mi?” “Teslim olan.” “Sen Allah'a neyini teslim ettin? Tamam. Namaz kılıyorsun, oruç tutuyorsun, zekât veriyorsun, hacca gidiyorsun, kelime-i şahadet getiriyorsun. Hepsi tamam. Çok güzel şeyler! Ama Allah'a neyini teslim ettin? Bana bir cevap verebilir misin? Ruhunu mu? Fizik bedenini mi? Nefsini mi? İradeni mi? Allah'a neyini teslim ettin?” Aldığımız cevap hep sükûn. Susuyor kişi! Kişi cami hocası ama susuyor!

Sevgili kardeşlerim! Ne kadar dînimizi kaybetmişiz. Osmanlı İmparatorluğu boyunca hiçbir padişah olmasın ki; onun bir mürşidi hatta birkaç tane mürşidi, lala veya lalalar. “Lala” diyorlardı mürşidlerine. Bu mümkün değildi; bir lalaları olmaması mümkün değildi. Çocukluktan itibaren dîn üzerine her türlü bilgiyi kazanan insanlar olarak yaşadı Osmanlı İmparatorluğu’nun İmparatorları.

Sevgili kardeşlerim! Bütün ordu tasavvuftandı. Bütün esnaf, her biri kendi grubunun tasarrufundaydı. Herkes bir mürşide mutlaka tâbî idi. İşte Osmanlı bu sebeple dünya hâkimiyetini elde tuttu. Bütün insanlığa adaleti ve Allah'ın güzelliklerini ulaştırdı. Ve Osmanlı bir imparatorluktu.

Allah razı olsun.

Benzer konular