Gerek kaza gerekse günlük farz namazlarımızın kılınma zamanları ve kerahat vakitleri hakkında açıklama yapar mısınız?

Anasayfa » Ana Sayfa » Namaz » Gerek kaza gerekse günlük farz namazlarımızın kılınma zamanları ve kerahat vakitleri hakkında açıklama yapar mısınız?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Gerek kaza gerekse günlük farz namazlarımızın kılınma zamanları ve kerahat vakitleri hakkında açıklama yapar mısınız?

Kerahat vakti sadece ikindi namazı için geçerlidir. Akşamın oluşmasına, akşam namazının girmesine yarım saat kaldığı noktadan itibaren ikindi namazının sünnetleri kılınmaz. Burası vakt-i kerahettir. Öğle namazından yarım saat evvelden öğle namazına kadar olan devrede de kuşluk sünnetinin kılınmaması iyi olur diyenler var. Ama bu kesin bir şekilde Kur'ân-ı Kerim'de açıklanmamış.

Günlük farz namazlarımızın kılınma zamanı; sabah namazı, imsak vaktinden güneşin doğuşuna kadar olan zamanda kılınır. Bu zamanda kılamadıysanız namazınızı öğleye kadar olan zamanda gene kılabilirsiniz. Gene kaza değil eda edeceksiniz namazınızı. Niyet ettim vaktinde kılamadığım sabah namazının bugünkü sünnetini, bugünkü farzını eda etmeye diyeceksiniz. Kaza kullanmayacaksınız. Ama öğlenden sonraya kalmışsa sabah namazınız, bir fırsat bulup kılamadıysanız o zaman kaza edeceksiniz. Sabah namazı bu statü içinde kılınır.

Kuşluk sünneti, sabah namazıyla öğle namazı arasındaki devrede kılınır. İkisinden de yarım saat fasılalar uygun olur. Ama fasıla vermeseniz de Allahû Tealâ’nın indinde kuşluk sünnetiniz geçerlidir. Yani sabah namazından hemen sonra kuşluk sünnetini kılarsanız kılabilirsiniz. Ve bu kuşluk sünnetini öğle namazından hemen evvel de kılabilir misiniz? Gene kılabilirsiniz. Namazların saatlerini takvimden çıkaracaksınız. Allah razı olsun. Orada hepsinin zamanları mevcut.

Benzer konular