“Kâlû belâ’dan beri müslümanız.” deniyor. Kâlû belâ gününü bize açıklayabilir misiniz?

Anasayfa » Ana Sayfa » Kâlû Belâ » “Kâlû belâ’dan beri müslümanız.” deniyor. Kâlû belâ gününü bize açıklayabilir misiniz?
share on facebook  tweet  share on google  print  

“Kâlû belâ’dan beri müslümanız.” deniyor. Kâlû belâ gününü bize açıklayabilir misiniz?

Sevgili kardeşlerim! Kâlû belâ bir başlangıcı ifade ediyor. Allahû Tealâ lügat mânâsını veriyor:

kâlû: Dediler ki,
belâ: Evet.

“Evet.” dediğimiz günden beri… Bu size bir şey hatırlatıyor mu sevgili kardeşlerim? Kime, ne zaman, nasıl “Evet.” demişiz?

kâlû: Dediler ki,
belâ: Evet.

Bütün insanlar için iki nev’î davranış biçimi var:

1- Allah’ın emirleri ve o emirleri yaparak
2- Veya yapmayarak Allahû Tealâ’ya verdiğimiz cevap.

“Namaz kılacaksınız.” diyor. 5 vakit namazı farz kılmış. Sevgili kardeşlerim! Bu farz kılınan namaza bakıyoruz; Allahû Tealâ namaz kılmamızı istiyor. Sabah, öğle, ikindi, akşam, yatsı… Böylece biz insanlar için Allahû Tealâ’nın istediği bir hedef var. Bu hedef belirlenmiş bir hedef. İşte bu Allahû Tealâ’nın emrinin yerine getirilmesi konusundaki “evet” kelimesi bizim hepimizi bağlıyor. Biz namaz kılarız. Kılar mıyız? Evet. Oruç tutarız; evet. Zekât veririz; evet. Hacca gideriz; evet. Kelime-i şahadet getiririz; evet. Allahû Tealâ şartlar koymuş. “Namazı kılmak için abdest almak mecburiyetindesiniz.” diyor. En güzeli her zaman abdestli gezmek sevgili kardeşlerim! Abdest bozulduğu anda derhal yeniden abdest almak, başlangıçta kişiye belki bir hafta, iki hafta zor gelebilir. Ama iki hafta sonra bakar ki, kolaymış. Çünkü vücudu artık alışır onun ve ne zaman abdestini bozacağını, hangi şartlarda nasıl abdestini alacağını çok iyi bilen birisi çıkar karşımıza. O kişi şartları gerçekleştirmiştir. Gerekli tecrübelerin sahibidir. Artık onun için bir zorluk yoktur. Her an, her an o kişi abdestli olacaktır. Niçin? Çünkü abdestini bozduğu anda hemen yeniden abdest alacaktır ve bu mesele çözülecektir. 1-2 hafta o kişiye zor gelse bile 2. haftanın sonunda görecektir ki; bunu artık rahat rahat yapabilecektir kardeşimiz. Öyleyse kapılar herkese açık sevgili kardeşlerim! Etrafınızdaki insanlara söyleyin. Önce siz kendiniz tatbik edin. Görün ki; zor bir şey değil. O zaman zaten vücudunuz da buna alışacaktır ve belirli zamanlarda belirli şeyleri, işlemleri gerçekleştirecektir. O zaman her zaman, her an abdestli olan birisi olacaksınız. Kesintisiz bir abdestli hale girmek… Herşey çok mu güzel, yoksa bana mı öyle geliyor sevgili kardeşlerim? Ne diyorsunuz?

- Sizinle ve himmetinizle herşey çok ama çok güzel Muhterem Efendimiz! Hatta tarifi dil ile gayri mümkünsüz Muhterem Efendimiz inşaallah.

Hay Allah razı olsun. Dil ile tarifi gayri mümkünsüz. Hay Allah! Çok güzel. Sonra?

Benzer konular