Münkerden nehyetmek ve marufla emretmek ne demektir?

Anasayfa » Ana Sayfa » Marufla Emretmek » Münkerden nehyetmek ve marufla emretmek ne demektir?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Münkerden nehyetmek ve marufla emretmek ne demektir?

Münker Allah’ın emirlerini yerine getirmeyen insanların içinde bulunduğu durumdur. “İnkâr” kelimesi de aynı kökten gelir. Ama münker daha geniş bir mânâ taşıyor. Allah ne emrediyor? Namaz kılmak, oruç tutmak, zekât vermek, hacca gitmek, kelime-i şahadet getirmek, ruhu, vechi, nefsi ve iradeyi Allah’a teslim etmek; bunlar Allahû Tealâ’nın emirleri. İşte bu emirlerden kim insanı men etmeye çalışıyorsa onlar Allah’ın emirlerini hiçe sayanlardır.

Sevgili kardeşlerim! Hepimizin görevi bütün insanları Allah’a davet etmektir. İnsanların mutluluğu başka bir şekilde gerçekleşemez. Allah’tan uzakta bir insan mutlu olamaz. Mutluluk kesintisiz bir saadet halidir ve Allah devrede yoksa hiç kimse kesintisiz bir saadeti yaşayamaz. Böyle bir şey eşyanın tabiatına ters düşer. Öbür taraftan Allahû Tealâ kişinin gayreti varsa, o gayretin çok üstünde ona bir şeyler yaptırmak imkânının her zaman sahibidir ve de yaptırır. Kişi her olayı değerlendirmek imkânının sahibidir. Hayatınızı yaşarken sevgili kardeşlerim, hangi olay size mutluluk veriyorsa o olay sizin için Allah’ın emrettiği bir şeydir. Hangi olayın arkasından huzursuzluk duyduysanız, sizin vücuda getirdiğiniz hangi olay size sıkıntı verdiyse biliniz ki; orada bir yanlışınız var. Allah’ın emrettiği bir şeyi değil, belki yasak ettiği bir şeyi yaptınız. Ya da Allah’ın emrettiği bir şeyi yapmanız mümkünken yapmadınız. İki tatbikat da geçerli sevgili kardeşlerimiz!

Öyleyse bu istikamette hepiniz için Allahû Tealâ’nın hedefleri rol oynar. O ister ki; herkes mutlu olsun. O ister ki; herkes her zaman mutlu olsun. O ister ki; bütün insanlar Allah’ın cennetine girsin. Ama insanlar yaptıkları yanlış davranışlarla bunu kendileri engellerler. Bütün insanlar dilediklerini yapmak imkânının sahibi olarak yaratılmışlardır. Onlara bunu yaptıran şey nefslerinin afetleridir veya ruhlarının hasletleridir.

Sevgili kardeşlerim! Zikir afetleri yok eden en güzel anahtardır. Çok zikir yapın. Nefsinizin afetlerini temizlemeye çalışın. Temizledikçe mutluluğunuzun arttığını yaşayacaksınız. Bu da sizi her geçen gün biraz daha mutlu edecek. Herşey sizlerin elinizde sevgili kardeşlerim! Allah için yaşayın. Bunun mânâsı başkaları için yaşamaktır. Bir hedefiniz olmalı, tek bir hedef: Etrafınızdaki insanları mutlu etmek için yaşamak. Eğer bunu böyle bir tatbikatla başarabilirseniz göreceksiniz ki; mutlu olmak sizin de hakkınızmış. Mutlu olun. Huzuru yaşayın.

Allah razı olsun.

Benzer konular