Şeytan çok zeki bir mahlûk. Acaba Allahû Tealâ bu zeki mahlûk ile başa çıkabilmemiz için bize nasıl bir yol göstermiştir?

Anasayfa » Ana Sayfa » Zikir » Şeytan çok zeki bir mahlûk. Acaba Allahû Tealâ bu zeki mahlûk ile başa çıkabilmemiz için bize nasıl bir yol göstermiştir?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Şeytan çok zeki bir mahlûk. Acaba Allahû Tealâ bu zeki mahlûk ile başa çıkabilmemiz için bize nasıl bir yol göstermiştir?

Bu konudaki yolların en sağlamı zikirdir.

Sevgili kardeşlerim! Şeytanın size karşı tesir edememesi nefsinizin kalbinin nurlarla dolu olmasına bağlıdır. Ne zaman bu hedefe ulaşamadınızsa, bu istikamette bir faaliyette değilseniz; size namaz kılmak, oruç tutmak, zekât vermek, hacca gitmek kelime-i şahadet getirmek yeterli görünüyorsa… Gördünüz ki; bu 5 tane standardın içinde zikir yok. Namaz kılmak, oruç tutmak, zekât vermek, hacca gitmek ve kelime-i şahadet getirmek. İşte dîn adamlarıyla konuştuğunuz zaman size hep bunları öğütlerler:
 
- Namaz kılacaksınız evlâdım, oruç tutacaksın, zekât vereceksin, hacca gideceksin ve kelime-i şahadet de getireceksin.
 
- Bunları yaptım mı yeter mi?
 
- Bunları yaptın mı tamamdır her şey, 4 dörtlük olur her şey, sen de bol bol cennete gidersin, her şeyi en güzel şekilde halledersin.

“Hepsi farz mı?” diye sual ederseniz, hepsi farz; namaz kılmak da oruç tutmak da zekât vermek de hacca gitmek de kelime-i şahadet getirmek de farz. Ama Allahû Tealâ Kur’ân-ı Kerim’e bir ayet-i kerime koymuş, diyor ki:
 
“ve le zikrullahî ekber.”
 
29/ANKEBÛT-45: Utlu mâ ûhıye ileyke minel kitâbi ve ekımıs salâte, innes salâte tenhâ anil fahşâi vel munker(munkeri), ve le zikrullâhi ekber(ekberu), vallâhu ya’lemu mâ tasneûn(tasneûne).
Kitaptan sana vahyedilen şeyi oku ve salâtı ikâme et (namazı kıl). Muhakkak ki salât (namaz), fuhuştan ve münkerden nehyeder (men eder). Ve Allah’ı zikretmek mutlaka en büyüktür. Ve Allah, yaptığınız şeyleri bilir.


ve: Ve.
le: Mutlaka.
zikrullâh: Allah’ın ismini “Allah, Allah, Allah, Allah, Allah” diye sesle veya “Allah, Allah, Allah, Allah, Allah” diye sessiz veya bir 3.’sü de var, dudaklarını bile kımıldatmadan, içindeki sesle “Allah, Allah, Allah, Allah, Allah, Allah” kelimesini tekrar etmek, hepsi de Allah’ın katında mutlaka zikir hüviyetindedir.

Ama sevgili kardeşlerim, Allahû Tealâ’nın bu açık işaretlerine rağmen İslâm âlemi, İslâm’ın 5 şartına endekslenmiş durumunda: Namaz kılmak var, oruç tutmak var, zekât vermek var, hacca gitmek var, kelime-i şahadet getirmek var; İslâm’ın 5 şartı. Allahû Tealâ Kur’ân-ı Kerim’de;
 
“ve le zikrullahî ekber.” diyor.
 
ve: Ve.
le: Mutlaka.
zikrullâh: Mutlaka.Allah’ın ismini “Allah, Allah, Allah” diye sesle veya “Allah, Allah, Allah” diye sessiz, hatta dilini bile kımıldatmadan “Allah, Allah, Allah, Allah, Allah, Allah” meselâ uykuda artık dilinizi kımıldatamazsınız, uyuyacaksınız, uyuyorsunuz. Ama zikir yapabilirsiniz. Alıştırırsanız kendinizi bir süre sonra başardığınızı göreceksiniz, zikirle uyanırsınız.
 
Sevgili kardeşlerim! Allahû Tealâ hiç bir şeyi boşuna söylemez. Acaba zikre neden bu kadar önem veriyor Allahû Tealâ? Çünkü zikir, nefsinizdeki afetleri yok eden tek silahtır. Zikir nefsinizdeki afetleri yok edecek olan, her zaman kullanmanız lâzımgelen bir silahtır. Ne zaman “Allah, Allah, Allah, Allah, Allah” diye sesle veya “Allah, Allah, Allah, Allah, Allah, Allah” diye sessiz veya ses de çıkarmadan, dilinizi bile kımıldatmadan “Allah” kelimesini tekrar etmeniz, Allahû Tealâ tarafından bilinmektedir ve devamlı derecat kazandıracak olan tek şey zikirdir. Bütün gün namaz kılamazsınız, böyle bir şeyde Allah’ın rızası da yok zaten. Bütün gün, bütün gece zikir yapabilirsiniz. Çünkü zikirle uyandığınız zaman bazen göreceksiniz ki; zikirle uyanıyorsunuz. İşte onu Allahû Tealâ devamlı hale getiriyor. Kim uyurken zikre başlayıp da uyandığı zaman da zikirle uyanırsa işte o kişi o hedefe ulaşmış olan kişidir, devamlı derecat kazanır. Önemli mi? Bir açıdan önemli. Çünkü Allahû Tealâ 7 tane cennet dizayn etmiş ve bu cennetlerin arasında en çok Allahû Tealâ’nın istediği hedef daimî zikrin sahiplerinin içinde bulunduğu bölümdür.
 
Sevgili kardeşlerim! Zikir en büyük ibadettir. Ve mutlaka en büyük ibadettir.
 
“Ve” demiş; “zikrullahî ekber” diye devam etmemiş, “ve”den sonra “le” koymuş Allahû Tealâ; “mutlaka” demek.
 
ve: Ve.
le: Mutlaka.
zikrullâh: Allah’ın ismini “Allah, Allah, Allah, Allah” diye tekrar etmek
ekber: Daha büyüktür.
 
Sevgili kardeşlerim! Allahû Tealâ herkesin cennete girmesini istiyor. Çünkü insanız biz, insan olarak yaratmış Allahû Tealâ bizi. Bunların hepsini anlayabilecek standartlarımız var biz insanların. O zaman anlayabiliyorsak Allahû Tealâ’nın emrini yerine getirerek daha üst kat, daha üst kat, daha üst kat cennetlere gitmemiz mümkün. En üst kattaki cennetler, daimî zikrin sahiplerinin cennetleridir ve Allahû Tealâ ister ki; herkes daimî zikir yapsın da Adn cennetlerine gitsin.

Sevgili kardeşlerim! Eğer konu cennete girmekse bir insanın kazandığı dereceler kaybettiği derecelerden fazla olduğu noktada, o kişinin gideceği yer mutlaka Allah’ın cennetidir. Bunun için daimî zikir gerekmiyor. Daimî zikre ulaşmadan da insan bu noktaya ulaşabilir.

Ama Allahû Tealâ insanların mutlu olmasını istiyor sevgili kardeşlerim, huzur içinde yaşamasını istiyor. Bu mutluluk ve huzur müessesesi insanların en çok değer verdiği şeyler. Herkes mutlu olmak ister, herkes mutluluğu bir yerde arar, meselâ insan var. “Benim param olsa, çok param olsa çok mutlu olurum.” diye düşünür. Ne kadar isterdik Allahû Tealâ’nın böyle olan insanlara çok para vermesini ve o çok parayla bu işin gerçekleşemeyeceğini, ona göstermesini çok isterdik sevgili kardeşlerim! Para her şeyi kazandırmaz.
 
Allah razı olsun.
 
 

Benzer konular