Daimî zikre ulaşabilmek ve doğru düşünce alışkanlığını kazanabilmemiz için ne yapmamız lâzım?

Anasayfa » Ana Sayfa » Zikir » Daimî zikre ulaşabilmek ve doğru düşünce alışkanlığını kazanabilmemiz için ne yapmamız lâzım?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Daimî zikre ulaşabilmek ve doğru düşünce alışkanlığını kazanabilmemiz için ne yapmamız lâzım?

Zikirlerinizi arttırmanız lâzım.

Zikir, Allahû Tealâ’nın söylediği gibi en büyük ibadettir. Allahû Tealâ Kur’ân-ı Kerim’de buyuruyor ki:

“ve: Ve.
le: Mutlaka.
zikrullâh: Allah’ın ismini Allah” diye “Allah, Allah, Allah, Allah, Allah” diye anmak
ekber: Daha büyüktür.” diyor Allahû Tealâ.

29/ANKEBÛT-45: Utlu mâ ûhıye ileyke minel kitâbi ve ekımıs salâte, innes salâte tenhâ anil fahşâi vel munker(munkeri), ve le zikrullâhi ekber(ekberu), vallâhu ya’lemu mâ tasneûn(tasneûne).
Kitaptan sana vahyedilen şeyi oku ve salâtı ikâme et (namazı kıl). Muhakkak ki salât (namaz), fuhuştan ve münkerden nehyeder (men eder). Ve Allah’ı zikretmek mutlaka en büyüktür. Ve Allah, yaptığınız şeyleri bilir.


Orada “büyüktür” kelimesini kullanmış yani “Diğer bütün ibadetlerden daha büyüktür.” mânasıyla karşı karşıyayız.

Öyleyse bütün insanlar için acaba Allahû Tealâ neden zikri en büyük ibadet olarak değerlendiriyor? Çünkü sadece zikirdir ki yani “Allah” kelimesini “Allah, Allah, Allah, Allah, Allah” diye sesle söylemek veya “Allah, Allah, Allah, Allah, Allah, Allah” diye sessiz söylemek veya dilini bile kımıldatmadan “Allah, Allah, Allah, Allah, Allah, Allah” kelimesini içinden söylemek; hepsi geçerli. Ama 3.’sü tehlikeli. Çünkü insan onu yaptığını zannederek yapmamış da olabilir, tamamlayamamış da olabilir. Çünkü ses çıkmıyor, ses yok, konuşma yok. Sevgili kardeşlerim! Allahû Tealâ tarafından kabul edilir. Ama ne olur sanki sevgili kardeşlerim, içimizden bir sesle “Allah, Allah, Allah, Allah, Allah, Allah” diye Allah’ın ismini zikretmeyelim veya sesli olarak “Allah, Allah, Allah, Allah, Allah, Allah” diye Allahû Tealâ’nın ismini zikretmeyelim? Belki 2.’sine şartlar müsait olmaz. Başkalarıyla berabersinizdir, bulunduğunuz yer meselâ bir kahvedir, bir yerdir. Orada da başkalarının bunu duyması uygun olmayabilir. Ama bunu içinizden söylerseniz problem kalmaz. Her yerde geçerli olur.

Unutmayın ki; Allahû Tealâ zikri de farz kılmış, çok zikri de farz kılmış, daimi zikri de farz kılmış. Bunlardan:

* Evvelâ zikir yapacaksınız.
* Sonra zikriniz günün yarısından yukarıya çıkacak, çok zikre dönüşecek ve
* Bir gün inşaallah daimî zikrin de sahibi olursunuz.

O zaman aynı şarkıyı beraber söyleriz; “Her şey çok mu güzel, yoksa bana mı öyle geliyor?” diye. Allah razı olsun.

Benzer konular