Günümüz dîn tatbikatıyla insanlar mutlu olamıyorlar. Dîni yaşamak ile mutluluk arasındaki ilişkiyi açıklar mısınız?

Anasayfa » Ana Sayfa » Zikir » Günümüz dîn tatbikatıyla insanlar mutlu olamıyorlar. Dîni yaşamak ile mutluluk arasındaki ilişkiyi açıklar mısınız?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Günümüz dîn tatbikatıyla insanlar mutlu olamıyorlar. Dîni yaşamak ile mutluluk arasındaki ilişkiyi açıklar mısınız?

O mutlu olamayanlar, dîni Allah’ın emretttiği istikamete yaşamayanlardır. Onlara göre namaz kılmak var, oruç tutmak var, zekât vermek var, hacca gitmek var, kelime-i şahadet getirmek var. Namaz kılmak, oruç tutmak, zekât vermek, hacca gitmek ve kelime-i şahadet getirmek; bu muhtevada sevgili kardeşlerim, zikir geçti mi?

Allah’ın ismini “Allah, Allah, Allah, Allah, Allah, Allah” diye zikretmek gördüğünüz gibi yok sevgili kardeşlerim! Namaz kılmak, oruç tutmak, zekât vermek, hacca gitmek ve kelime-i şahadet getirmek; şimdi insanların, dîn adına yaşadıklarını zanneden insanların yaptıkları şey bundan ibaret. “Biz,” diyorlar “namaz kılarız, oruç tutarız, zekât veririz, hacca gideriz, kelime-i şahadet getiririz.”

Sevgili kardeşlerim dîn bundan ibaret değildir. Dînin en büyük ibadeti zikirdir. Allahû Tealâ Kur’ân-ı Kerim’de buyuruyor ki:

“ve le zikrullahî ekber.”

29/ANKEBÛT-45: Utlu mâ ûhıye ileyke minel kitâbi ve ekımıs salâte, innes salâte tenhâ anil fahşâi vel munker(munkeri), ve le zikrullâhi ekber(ekberu), vallâhu ya’lemu mâ tasneûn(tasneûne).
Kitaptan sana vahyedilen şeyi oku ve salâtı ikâme et (namazı kıl). Muhakkak ki salât (namaz), fuhuştan ve münkerden nehyeder (men eder). Ve Allah’ı zikretmek mutlaka en büyüktür. Ve Allah, yaptığınız şeyleri bilir.


ve: Ve.
le: Mutlaka.
zikrullâh: Allah’ın ismini tekrar etmek “Allah, Allah, Allah, Allah” diye tekrar etmek
ekber: Daha büyüktür.

 İster sesli olsun “Allah, Allah, Allah, Allah” diye; ister sessiz olsun“Allah, Allah, Allah, Allah, Allah, Allah” ister kişi dilini de kımıldatmasın ama içindeki dünyada söylesin: “Allah, Allah, Allah, Allah, Allah, Allah.” Gördüğünüz gibi ağzım hiç kımıldamadı ama ben “Allah” kelimesini tekrar ettim içimden birçok defa.

Sevgili kardeşlerim! Allah her şeyden haberdardır.

Acaba Allahû Tealâ niye
“ve le zikrullahî ekber.” diyor?

 ve: Ve.
le: Mutlaka.
zikrullâh: Allah’ın ismini tekrar etmek “Allah, Allah, Allah, Allah” diye tekrar etmek
ekber: Daha büyüktür.

Neden büyüktür? Her ibadetten daha büyüktür. Neden? Çünkü bir insanın nefsinin kalbine nurları taşıyan faktör sadece budur. “Allah” kelimesini kim kullanırsa, onu kullandığı sürece nefsinin kalbine Allahû Tealâ’dan nur ulaşır.

Dünyadaki en mutlu insanlar daimî zikrin sahipleridir. Onlar her an Allah’ı zikretmektedir. Dışarıdakilerin anlaması da her zaman mümkün olmaz. Bazen farkına varırlar, bazen varamazlar. Ama daimî zikrin sahipleri, dünyadaki en mutlu insanlardır. Çünkü nefslerinin kalbinde karanlık kalmamıştır. Her taraf, kalbi pırıl pırıl Allah’ın nurlarıyla dolmuştur.

Allah razı olsun.

Benzer konular