Zenginlik ve maddiyat bizi mutlu edebilir mi? Mutlu olmak için tasavvuf şart mı?

Anasayfa » Ana Sayfa » Mutluluk » Zenginlik ve maddiyat bizi mutlu edebilir mi? Mutlu olmak için tasavvuf şart mı?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Zenginlik ve maddiyat bizi mutlu edebilir mi? Mutlu olmak için tasavvuf şart mı?

Mutlu olmak için tasavvuf şart. İnsanlar eğer tasavvufu yaşamıyorlarsa mutluluğu yaşayamazlar.

Sevgili kardeşlerim! Bir insanları sevmek var. Bu sevmenin tatbikata sokulduğu bütün davranış biçimlerinin arkasından seven kişi, sevdiğini ispat eden kişi, hep mutluluğu, karşı taraftan da kendisine geri dönen bir güzellik olarak kazanacaktır. Başkalarına kötü davranan herkes içinse aksi söz konusudur. Onlar kötü davranarak, başkalarının da kendisine kötü davranması için bir yol açmış olurlar. Neden sevgili kardeşlerim? Bütün insanlara en güzel davranışlarda bulunarak onların kalbini kazanmak sebebiyle mutlu olmak varken, neden başkalarına kötü davranalım da derecat kaybedelim, aynı zamanda da mutsuz olalım, huzursuzluğu yaşayalım? Bu, aslında bizim kendimize karşı yaptığımız bir büyük hatadır. Allahû Tealâ onun için;

1. “Seviniz!” diyor.
2. “Sevdiriniz!” diyor.
3. “Nefret etmeyiniz!” diyor.
4. “Nefret ettirmeyiniz!” diyor.

Yani sadece biz sevmek istikametinde bir gayretin sahibi olarak vasıflandırılmıyoruz Allahû Tealâ tarafından, Allah’ın istediği şey, başka insanların da mutluluğuna sebep olarak, o mutluluğa sebep olmak suretiyle bizim mutluluğu yaşamamız. Bütün insanlar için kapılar ardına kadar açık. Etrafınızdaki her insana yapacağınız her güzel davranış, size mutlaka huzuru, mutluluğu yaşatacaktır sevgili kardeşlerimiz. Ve eğer bunu yaparsanız ne olur? “Seviniz!” muhtevasının sahibi olursunuz. Mükâfat alırsınız. Peki, başka insanları birbirine karşı güzel davranışlarla hedeflenmeye çağırırsanız, hep gayretiniz bu istikamette olursa bir süre sonra etrafınızdaki insanlar, hep başka insanlara güzel davranmak istikametinde bir gayretin sahibi olacaklardır. İşte gene kazandınız. Çünkü bu hedefe ulaşmaları, sizin onlara gösterdiğiniz Kur’ân hakikatlerine dayalı doğrulukları tatbik etmelerinden kaynaklanıyor.

Sevgili kardeşlerim! Bütün insanlar için Allahû Tealâ’nın istediği şey açık ve kesin bir şekilde hep ortadadır. Allahû Tealâ ne istiyor? Allahû Tealâ bütün insanların mutlu olmasını istiyor. İşte sevgili kardeşlerim, bu mutluluk herkes için kapıların açıldığı bir güzelliği ifade eder. Başkalarına ulaştıracağınız her mutluluğun bedelini, mutluluk olarak siz de yaşarsınız sevgili kardeşlerim! O halde davranışlarımız hep bu istikamette güzelliklere dayalı olmalı.
 
Allah razı olsun.

Benzer konular