Kaç çeşit tövbe vardır? Bu tövbelerden hangisi kişiyi kurtuluşa ulaştırır?

Anasayfa » Ana Sayfa » Tövbe » Kaç çeşit tövbe vardır? Bu tövbelerden hangisi kişiyi kurtuluşa ulaştırır?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Kaç çeşit tövbe vardır? Bu tövbelerden hangisi kişiyi kurtuluşa ulaştırır?

Tövbelerden hiçbirisi kişiyi mutluluğa ulaştıramaz. Mutluluğa ulaştıran şey tövbenin kendisi değil, kişinin tövbenin gereklerini yerine getirmesi. Öyleyse bir insan Allahû Tealâ’nın ne emir verdiğine bakacak. Zikir var, çok zikir var, daimî zikir var. Çok mutlu olmak isteyen bir insan daimî zikri tercih etmelidir. Daimî zikre ulaşmak için bütün gayretiyle çalışmalıdır. Görecektir ki; zikrini arttırdığı süreç içerisinde devamlı daha çok, daha çok, daha çok mutlu olacaktır kişi.

Mutluluğun temelindeki en büyük faktör zikirdir. Zikir Allahû Tealâ’nın isminin “Allah, Allah, Allah, Allah” diye sesle veya sessizce veya dilini de kımıldatmadan içindeki sesle “Allah” kelimesini kullanmasıyla gerçekleşir. Üç zikir de Allah’ın katında geçerlidir ve de bu hedefe ulaşabilmek de hiç zor değildir. Çünkü zikir seviyesi çok az aralarla da olsa yavaş yavaş yükseltilebilir. Acele etmeye de hiç gerek yok zaten. Bir ömür boyunca zikir hep devam etmesi lâzımgelen bir fonksiyonel yapıdır. Allahû Tealâ az zikri farz kılmış, çok zikri de farz kılmış, daimî zikri de farz kılmış. İstediği şey, az zikirden çok zikre geçmek, çok zikirden de daimî zikre ulaşıp uyandığı zaman da zikirle uyanan bir insan olma noktasına ulaşmak. Böyle bir insan devamlı zikir sebebiyle kesintisiz bir şekilde derecat kazanan bir insandır ve nefsindeki afetler gün geçtikçe yok olacaktır. Öyle bir gün gelecektir ki; nefsinde hiç afet kalmayacaktır. İşte dünyadaki en mutlu insanlar onlardır; daimî zikir sebebiyle nefslerinin kalbinde hiç afet kalmayanlar. Onlar için artık dünyaları çok muhteşem bir dizayn oluşturmuştur. Onlar için mutluluk söz konusudur. Huzur içinde bir dünya hayatı yaşayacaklardır.

Sevgili kardeşlerim! Bütün insanlar için Allahû Tealâ’nın emri güzellikleri yaşamaktır ve yaşatmaktır. Başka insanlara ne kadar faydalı olabilirseniz, etrafınızdaki insanları ne kadar çok sevindirebilirseniz, mutlu edebilirseniz asıl siz o kadar kazanırsınız. Allah Katı’nda başka insanları mutlu etmek Allah’ın en büyük işaretini taşır. Bunu usûl haline getirirseniz eğer, neticede onların hepsini mutlu kılacağınız için her birine ulaştırdığınız mutluluğu siz de yaşayacağınız cihetle, çok büyük mutlulukları yaşamak imkânınız sizin elinizde sevgili kardeşlerim! Böylece sizler için söz konusu olan şey: Başka insanları mutlu etmek bir hedef haline getirilmelidir.

Allah razı olsun.

Benzer konular