Huzuru bulmak istiyoruz. İbadetleri yapmamıza rağmen huzursuzuz. Acaba bunun sebebini bize açıklaya bilir misiniz?

Anasayfa » Ana Sayfa » İbadet » Huzuru bulmak istiyoruz. İbadetleri yapmamıza rağmen huzursuzuz. Acaba bunun sebebini bize açıklaya bilir misiniz?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Huzuru bulmak istiyoruz. İbadetleri yapmamıza rağmen huzursuzuz. Acaba bunun sebebini bize açıklaya bilir misiniz?

Kardeşimiz acaba orada mı? Bir sualimiz var ona. İbadetler deyince bizim etrafımızdaki insanların değil ama genel çerçeve içerisinde, dînlerinde yaptıklarını düşünen insanlar için bir ölçüsü var: Namaz kılmak, oruç tutmak, zekât vermek, hacca gitmek, kelime-i şahadet getirmek. Eğer olay buysa, burada bir görev, aslî görev yok.

Allahû Tealâ’nın en çok önem verdiği konu zikirdir. Allah’ın ismini “Allah, Allah, Allah, Allah, Allah” diye sesle veya sessiz veya dilini de kımıldatmadan ama iç dünyasında “Allah” kelimesini tekrar etmek; üçü de zikirdir ve Allahû Tealâ tarafından kabul görür. Öyleye zikir önemli midir? Zikrin çok önemli olmasının arkasında devamlılık müessesesi var. Yalnız zikir bir ömür boyunca kesintisiz devam edebilir. Yoksa namazın bir ölçüsü var. Öğle namazını kılarsınız, biter namaz. Tekrar tekrar öğle namazı kılınmaz. İkindi namazı tekrar tekrar kılınmaz. Normal şartlar altındaki zikrin seviyesini söylüyoruz. Ama borcu olan kişi ard arda namazlarını her zaman kılmalıdır. Borcu kapatılana kadar, o normal standartların ötesinde namaz kılacaktır. Kılması da şarttır.

Sevgili kardeşlerim! Allah için olacaksınız. Allahû Tealâ sizden ne istiyor? Namaz kılmanızı, oruç tutmanızı, zekât vermenizi, hacca gitmenizi, kelime-i şahadet getirmenizi ve özellikle zikir yapmanızı istiyor. Bir insanı mutluluğa götüren en büyük faktör namazdan daha çok zikirdir. Ama zikrin zamanı ve ölçüsü yok. Zikir farzdır. Çok zikir farzdır. Daimî zikir de farzdır. Ama namazlar belli vakitlerde yapılır ve o vaktin içinde yapılırsa değerini korur. Öyleyse bütün insanlar için namazlarının vakti var. Zikirlerinin vakti var. Bütün insanlar Allah’ın emirlerini yerine getirmekle mükellef.

Allah razı olsun.

Benzer konular