Zikrin önemi nedir? En güzel şekilde nasıl zikir yapabiliriz?

Anasayfa » Ana Sayfa » Zikir » Zikrin önemi nedir? En güzel şekilde nasıl zikir yapabiliriz?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Zikrin önemi nedir? En güzel şekilde nasıl zikir yapabiliriz?

Zikrin önemi Allahû Tealâ’nın ifadesine baktığınız zaman anlaşılır: “Zikir, en büyük ibadettir.” diyor Allahû Tealâ. Aynen şöyle söylüyor:
 
“ve le zikrullâhi ekber.”

ve: ve
le: mutlaka
zikrullâh: Allah’ın ismini “Allah, Allah, Allah, Allah, Allah…” diye söylemek.
ekber: daha büyüktür.

Neyden daha büyüktür? Bunun dışında kalan her şeyden daha büyüktür.  Zikir, ibadetlerin en büyüğüdür. Hâlbuki İslâm dîninin tatbikatının sevgili hocalarımız tarafından gerçekleştirilen bölümlerine baktığımız zaman, gözlerimiz bu kadar açılıyor sevgili kardeşlerim. Çünkü bir de bakıyoruz ki Allah’ın söyledikleri çoktan ipe dizilmiş; yok ortalıkta. Ne kalmış geriye? Namaz kılmak kalmış, oruç tutmak kalmış, zekât vermek kalmış, hacca gitmek kalmış, kelime-i şahadet getirmek kalmış. Eee bunların hepsi farz değil mi? Evet farz. Namaz kılmak da oruç tutmak da zekât vermek de hacca gitmek de kelime-i şahadet getirmek de farz. Farz ama nasıl farz? Bir insanı cehennemden kurtaracak olan özelliklerin dışındaki farzlar. Namaz kılmak, oruç tutmak, zekât vermek, hacca gitmek, kelime-i şahadet getirmek. Hepsi de gerekli.

* Ama bir insan Allah’a ulaşmayı dilemedikçe 1. kat cennete giremez.
* Mürşidine tâbî olmadıkça 2. kat cennete giremez.
* Ruhunu Allah’a ulaştırmadıkça 3. kat cennete giremez.
* Fizik bedenini teslim etmezse 4. kat cennete giremez.
* Nefsini teslim etmezse 5. kat cennete giremez.
* Muhlis olmazsa 6. kat cennete giremez.
* İradesini Allah’a teslim etmedikçe 7. kat cennete giremez.

Ne gördük sevgili kardeşlerim? “İslâm’ın şartı 5’tir’, safsatasının geçersiz olduğunu gördük. Evet, namaz kılmak da farzdır, oruç tutmak da zekât vermek de hacca gitmek de kelime-i şahadet getirmek de farzdır. Tamam ama kimseyi kurtaramaz.

* Allah’a ulaşmayı dilemeyen bir insan, 1. kat cennete giremez.
* Mürşidine tâbî olmayan insan, 2. kat cennete giremez.
* Ruhunu Allah’a ulaştırmayan insan, 3. kat cennete giremez.
* Fizik bedenini teslim etmeyen 4. kat cennete giremez.
* Nefsini teslim etmeyen 5. kat cennete giremez.
* Muhlis olmayan 6. kat cennete giremez.
* İradesini Allah’a teslim etmeyen kişi 7. kat cennete giremez.

Cennetler Kur’ân-ı Kerim ile taksim edilmiştir. Hiç kimse “Bunun aksi varittir” diyemez. Bunlar Kur’ân âyetleri. Allah’a ulaşmayı dilemekten başlayan, iradenin teslimine kadar devam eden 7 safha 4 tane teslimin muhtevasına baktığımız zaman 1. kat cennetten 7. kat cennete kadar, 7 kat cenneti de muhtevasına aldığını görüyoruz. O zaman biz de diyoruz ki: Her şey çok mu güzel yoksa bize mi öyle geliyor?

Sevgili kardeşlerim! Allahû Tealâ hepinizin cennete girmesini istiyor. Bu sebeple “İslâm’ın şartı 5’tir” felsefesi hiç birinizi kurtaramaz. Namaz kılmak da oruç tutmak da zekât vermek de hacca gitmek de kelime-i şahadet getirmek de farzdır. Ama cennetlerin sıralamasına bakarsanız;

* Allah’a ulaşmayı dileyen 1. kat cennete; ölse 1. kat cennete girer.
* Mürşidine tâbî olan 2,
* Ruhunu Allah’a ulaştıran 3,
* Fizik bedenini teslim eden 4,
* Nefsini teslim eden 5,
* Muhlis olan 6. kat cennete girer.
* İradesini de Allah’a teslim eden kişi 7. kat cennete girer.

Bunların her biri bir safhadır. Ve bu safhaların her biri bir üst kat cenneti ifade eder. Öyleyse Allah’a ulaşmayı dilemek, mürşide tâbiiyet, ruhun Allah’a ulaşması, fizik bedenin teslimi, nefsin teslimi, muhlis olmak ve iradeyi teslim etmekten oluşan 7 tane safhanın yerini ne almış? İslâm’ın 5 tane şartı almış. Namaz kılmak, oruç tutmak, zekât vermek, hacca gitmek, kelime-i şahadet getirmek. Hepsi farz mı? Hepsi farz. Ama bir insan bunları yapsa, ömrü boyunca yapsa gideceği yerin cennet olması o kişi için farklı boyutlara bağlı olması hasebiyle geçersizdir. Allahû Tealâ kanununu koymuş Kur’ân-ı Kerim’e. Bir insan Allah’a ulaşmayı dileyip de ölse 1. kat cennete girerken, mürşidine tâbî olur da ölürse 2. kat cennete giriyor. Ruhunu Allah’a ulaştırıp da gitse 3. kat cennete giriyor. Fizik bedenini teslim etse, ölse 4. kat cennete giriyor. Nefsini teslim etse, ölse 5. kat cennet. Muhlis olarak ölse 6. kat cennet. İradesini Allah’a teslim ederek ölse 7. kat cennete giriyor. Öyleyse Allahû Tealâ’nın kanunları, insanların zannettiklerinin biraz dışında. Allah kanunlarını koymuş. O kanunları dikkate almayan bir insan, kanunların gerekleri her zaman gerçekleşeceği için hedeflerine ulaşamaz.

Sevgili kardeşlerim! Hepimiz hedeflerimize ulaşmalıyız. Söylediğimiz 7 tane safhanın her birisi ayrı bir gayreti ifade eder.
 
Allah razı olsun.

Benzer konular