Kişinin Allah'a ulaşması, Allah'a teslim olması için hangi koşulları yerine getirmesi gerekir?

Anasayfa » Ana Sayfa » Allah'a Ulaşmayı Dilemek » Kişinin Allah'a ulaşması, Allah'a teslim olması için hangi koşulları yerine getirmesi gerekir?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Kişinin Allah'a ulaşması, Allah'a teslim olması için hangi koşulları yerine getirmesi gerekir?

Burada koşul yok. Burada sadece kişinin talebi var. Eğer o kişi kalpten gerçekten Allah'a ulaşmayı dilemişse Allahû Tealâ’nın onun talebini yerine getirmemesi mümkün değil. Çünkü Kur'ân-ı Kerim’e koymuş Allahû Tealâ. Diyor ki:

“Kim Bana ulaşmayı dilerse Ben onu Kendime ulaştırırım.”
 
42/ŞÛRÂ-13: Şeraa lekum mined dîni mâ vassâ bihî nûhan vellezî evhaynâ ileyke ve mâ vassaynâ bihî ibrâhîme ve mûsâ ve îsâ, en ekîmûd dîne ve lâ teteferrakû fîhi, kebure alâl muşrikîne mâ ted’ûhum ileyhi, allâhu yectebî ileyhi men yeşâu ve yehdî ileyhi men yunîb(yunîbu).
(Allah) dînde, onunla Hz. Nuh’a vasiyet ettiği (farz kıldığı) şeyi (şeriati); “Dîni ikame edin (ayakta, hayatta tutun) ve onda (dînde) fırkalara ayrılmayın.” diye Hz. İbrâhîm’e, Hz. Musa’ya ve Hz. İsa’ya vasiyet ettiğimiz şeyi Sana da vahyederek, size de şeriat kıldı. Senin onları, kendisine çağırdığın şey (Allah’a ulaşmayı dileme) müşriklere zor geldi. Allah, dilediğini Kendisine seçer ve O’na yöneleni, Kendisine ulaştırır (ruhunu hayatta iken Kendisine ulaştırır).


Allahû Tealâ bunu söylüyor Kur'ân-ı Kerim’de. Demek ki biz insanların, kalpten bir dilekle Allah'a ulaşmayı dilememiz, Allahû Tealâ’nın harekete geçmesini ve bizim de ruhumuzu Kendisine ulaştırmasını mutlaka sağlıyor. Biz bu talebin gerçek sahibiysek, bu talebin gerçekleşmesi için elimizden geleni sarf etmeye hazırsak, bu, Allahû Tealâ tarafından mutlaka bilinir.

Allah razı olsun.

Benzer konular