Allah'a teslim olmak için mürşide tâbî olmak şart mıdır? Mürşidin teslim olmadaki etkisi nedir?

Anasayfa » Ana Sayfa » Mürşid » Allah'a teslim olmak için mürşide tâbî olmak şart mıdır? Mürşidin teslim olmadaki etkisi nedir?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Allah'a teslim olmak için mürşide tâbî olmak şart mıdır? Mürşidin teslim olmadaki etkisi nedir?

Bir insan Allah'ın kendisi için tayin ettiği mürşidi Allah'tan sormadıkça, o mürşide veya onun bir vekiline ulaşıp da ondan el öpmedikçe Allah'ın cereyanı o kişiye geçmez. Geçmezse o kişi ruhunu Allah'a teslim edemez. Neden acaba mürşide tâbî olunuyor? Çünkü mürşide tâbî olunduğu an, mürşidin cereyanı, o tâbî olan kişiye ulaşıyor. Ve ruhu derhal vücudu terk edip Allah'a doğru giden kafileye katılıyor. Bu ne ifade eder? 7 tane gök katını aşmasını, aşacağını. Sonra Sidretül Münteha’ya ulaşacağını, sonra Allah'ın Zat’ına ulaşacağını ve Allah'ın Zat’ında yok olacağını.

Burada Allahû Tealâ’nın dizaynı nedir? İnsanları hedeflerine ulaştırmak. Allahû Tealâ istiyor ki herkes hidayete ersin, herkes ruhunu Allah'a ulaştırsın ve O’na teslim olsun. Dînimizin adı İslâm dîni yani teslim olanların dîni. Teslim dîni. Neyini teslim?

* Evvelâ ruhumuzu teslim edeceğiz; 1.
* Ruh teslimi tamamlandıktan sonra fizik bedenin teslimi; 2.
* Sonra nefsin teslimi; 3 ki nefsin teslimi bir bütündür. Burada ruhun, vechin, nefsin ve iradenin Allah'a tesliminin fonksiyonel yapısı belli olmuştur.
* Ondan sonra ancak gelecektir iradenin teslimi.

Sevgili kardeşlerim! Bütün insanlar için Allahû Tealâ’nın hazırladığı bir muhteva var. O istiyor ki; herkes İslâm olsun yani herkes Allah'a teslim olsun. En azından ruhunu Allah'a teslim etsin. En kolay teslim de ruhun teslimidir. Allahû Tealâ bunu bir nev’î garanti ediyor. Ne diyor? “Kim Bana ulaşmayı dilerse, Ben onu Kendime ulaştırırım.”

42/ŞURA 13: Şerea lekum mined dîni mâ vassâ bihî nûhan vellezî evhaynâ ileyke ve mâ vassaynâ bihî ibrâhîme ve mûsâ ve îsâ, en ekîmûd dîne ve lâ teteferrekû fîh(fîhi), kebure alâl muşrikîne mâ ted’ûhum ileyh(ileyhi), allâhu yectebî ileyhi men yeşâu ve yehdî ileyhi men yunîb(yunîbu).

(Allah) dînde, onunla Hz. Nuh’a vasiyet ettiği (farz kıldığı) şeyi (şeriati); “Dîni ikame edin (ayakta, hayatta tutun) ve onda (dînde) fırkalara ayrılmayın.” diye Hz. İbrâhîm’e, Hz. Musa’ya ve Hz. İsa’ya vasiyet ettiğimiz şeyi Sana da vahyederek, size de şeriat kıldı. Senin onları, kendisine çağırdığın şey (Allah’a ulaşmayı dileme) müşriklere zor geldi. Allah, dilediğini Kendisine seçer ve O’na yöneleni, Kendisine ulaştırır (ruhunu hayatta iken Kendisine ulaştırır).


Neyimizi ulaştıracak Allahû Tealâ Kendisine? Fizik vücudumuzu mu? Hayır, ruhumuzu Kendisine ulaştıracak. Kim Allah'a teslim olmayı dilerse, Allah evvelâ onun ruhunu teslim alır. Sonra fizik vücudunu teslim alır. Sonra nefsini teslim alır. En sonra da iradesini teslim alır.

1- Allah'a ulaşmayı dilemek.
2- Mürşidine tâbiiyet.
3- Ruhun Allah'a ulaşması, teslimi.
4- Fizik bedenin teslimi.
5- Nefsin teslimi.
6- Muhlis olmak.
7- Ve iradeyi teslim etmek.

7 tane kademe gösterir. Bu 7 kademenin her birisi bir kat cenneti ifade eder.

1- Allah'a ulaşmayı dileyen ve ölen bir kişi 1. kat cennete girerken,
2- Mürşidine tâbî olan ve ölen bir kişi 2. kat cennete girer.
3- Ruhunu Allah'a ulaştıran kişi 3. kat cennete girer.
4- Fizik bedenini teslim eden kişi 4. kat cennete girer.

(Bu noktalarda öldüğünü düşünüyoruz.)

1- Nefsini teslim eden, 5. kat cennete girer.
2- Muhlis olan, 6. kat cennete girer.
3- İradesini teslim eden, 7. kat cennete girer.

Tam 7 tane cennet Allahû Tealâ yaratmış. Ve safhalar da tam 7 tane.

Allah razı olsun.

Benzer konular