İnsan nasıl Allah dostu olabilir?

Anasayfa » Ana Sayfa » Allah'a Dost Olmak » İnsan nasıl Allah dostu olabilir?
share on facebook  tweet  share on google  print  

İnsan nasıl Allah dostu olabilir?

İnsan Allah’ın emirlerini yaparak Allah dostu olur. Allahû Tealâ bu istikamette şu ifadeyi kullanıyor: “ve le zikrullâhi ekber.”
 
29/ANKEBÛT-45: Utlu mâ ûhıye ileyke minel kitâbi ve ekımıs salâte, innes salâte tenhâ anil fahşâi vel munker(munkeri), ve le zikrullâhi ekber(ekberu), vallâhu ya’lemu mâ tasneûn(tasneûne).
Kitaptan sana vahyedilen şeyi oku ve salâtı ikâme et (namazı kıl). Muhakkak ki salât (namaz), fuhuştan ve münkerden nehyeder (men eder). Ve Allah’ı zikretmek mutlaka en büyüktür. Ve Allah, yaptığınız şeyleri bilir.

ve: Ve
le:
Mutlaka.

zikrullâhi:
“Allah, Allah, Allah, Allah, Allah, Allah…”  diye Allah’ı zikretmek. 

ekber:
Büyüktür.” diyor.

Bunun mânâsı, zikir bütün ibadetlerden büyüktür. Namaz kılmaktan da oruç tutmaktan da zekât vermekten de hacca gitmekten de aklınıza neler geliyorsa, zikir bütün ibadetlerden büyük bir ibadettir. Bu sebeple Allahû Tealâ aynen bunu söylemiş:

ve: Ve
le: Mutlaka.
zikrullâhi: Allah’ın ismini “Allah, Allah, Allah, Allah…”  diye sesle veya sessiz tekrar etmek.  
ekber: Büyüktür.

“Bütün ibadetlerden daha büyüktür.” mânâsı çıkıyor. İşte “namaz kılmak” diyoruz, “oruç tutmak” diyoruz, “zekât vermek” diyoruz, “hacca gitmek” diyoruz, “kelime-i şahadet getirmek” diyoruz, “Aklımıza birçok şeyler geliyor.” diyoruz. Ama zikir gibisi sevgili kardeşlerim; çünkü zikir nefsimizin kalbindeki afetleri kapı dışarı edip, yerine Allahû Tealâ’nın güzelliklerini koyan, nurları getiren bir hüviyet taşıyor. Bütün insanlar nefslerinin kalbi ne kadar nurla doluysa ‘% o kadar’ mutlu olabilirler.

Allah razı olsun.

Benzer konular