Üst seviyede edebin ve adabın nasıl sahibi olabiliriz?

Anasayfa » Ana Sayfa » Edep » Üst seviyede edebin ve adabın nasıl sahibi olabiliriz?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Üst seviyede edebin ve adabın nasıl sahibi olabiliriz?

Hacet namazını kılıp, Allah’tan mürşidini soran birisi, hedeflere ulaşmak için gerekli olan şeyin ‘zikir’ olduğunu derhâl en üst seviyede anlayacaktır. Bizim sevgili dîn adamlarımız İslâm’ı, İslâm’ın 5 şartına indirgemiş durumdalar:

- Namaz kılmak,
- Oruç tutmak,
- Zekât vermek,
- Hacca gitmek,
- Kelime-i şahadet getirmek.

Sevgili kardeşlerim! Dînimiz İslâm dîni yani teslim dîni. Namaz kılan, oruç tutan, zekât veren, hacca giden ve kelime-i şahadet getiren hiç kimse ruhunu Allah’a teslim edemez. Yani şeytan, İslâm âleminin başına öyle bir belâ kabul ettirmiş ki, koymuş ki; ondan sonra da kabul etmiş durumda insanlar.

Dîn adamlarına sorduğunuz zaman; “İslâm, İslâm’ın 5 şartından ibarettir.” diyorlar. Siz de diyorsanız eğer ona: “Sen İslâm’ın 5 şartıyla ruhunu Allah’a teslim edebilir misin? Fizik vücudundan, nefsinden, iradenden vazgeçtik, daha başlangıçta ilk teslim etmen lâzımgelen ruhunu Allah’a teslim edebilir misin sen?” Hiç kimse bize bugüne kadar “Edebilirim.” diyemedi. Eğer diyen olsaydı zaten Kur’ân-ı Kerim’i onların gözlerine sokardık.

Sevgili kardeşlerim! Allah’ın emirlerini hepimiz bilmek mecburiyetindeyiz. Palavrayla Allah’ın gemisi yürümez. Bir sürü dîn adamı “İslâm’ın şartı 5’tir.” diyor. “Namaz kılmak, oruç tutmak, zekât vermek, hacca gitmek, kelime-i şahadet getirmek.”
 
-“Ya, peki sen hangi dînin mensubusun?” diye soruyoruz ona. Diyor ki:
 
-“Ben İslâm dîninin sahibiyim.”
 
-“Peki, bana söyleyebilir misin İslâm nedir? Sen şimdi İslâm dîninin sahibiysen, ne yapman lâzım? İslâm nedir?”
Bir anda düşünüyor. İslâm ‘teslim olan’ demek. “Acaba ben kendimi teslim ettim mi?” dediği zaman, teslim etmediğini görüyor. Genellikle kaçıyorlar bizden o zaman.

Sevgili kardeşlerim! Göreviniz: İnsanlara doğruyu mutlak olarak öğretmek! Allahû Tealâ diyor ki: “Senin dînin İslâm dîni yani Allah’a teslim dîni.” Allahû Tealâ diyor ki:

Sen!

- Allah’a ruhunu teslim etmekle vazifelisin; 1.
- Fizik vücudunu teslim etmekle vazifelisin; 2.
- Nefsini teslim etmekle vazifelisin ki; daimî zikirle mümkün olur; 3.
- Ve iradeni teslim etmek mecburiyetindesin ki; bu da iradeni de Allah’a teslim etmekle mümkündür.”

Öyleyse sevgili kardeşlerim, ruhunuzu, vechinizi, nefsinizi ve iradenizi Allah’a teslim etmekle mükellefsiniz. Ee, peki biz bunların hepsini yapamazsak, cehenneme mi gireriz?

Hayır! Allahû Tealâ o kadar büyük kolaylıklar göstermiş ki; bir kişi:

- Allah’a ulaşmayı dilese de ölse, sırf Allah’a ulaşmayı dilediği için 1. kat cennete giriyor.
- Ama mürşidine tâbî olup da ruhunu Allah’a ulaştırmadan evvel ölse 2. kat cennete giriyor.
- Ruhunu 7-8 aylık bir devrede Allah’a teslim ettikten sonra ölse 3. kat cennete giriyor.
- Fizik bedenini teslim edip ölse 4. kat cennete giriyor.
- Nefsini teslim edip ölse ki; bu daimî zikri gerektirir. 5. kat cennete giriyor.
- Muhlis olsa 6. kat cennete giriyor.
- İradesini Allah’a teslim etse 7. kat cennete giriyor.

Hiç birisi tesadüfen var olan şeyler değil bunlar. Bunlar Kur’ân’ın temel hükümleri. Ve rahat rahat söylenebilir ki; artık dînimiz gerekli şekilde yaşanmıyor. Dîn adamları insanlara (dîn hocalarından bahsediyorum), insanlara İslâm’ın 5 şartını öğretiyorlar sevgili kardeşlerim!

Elbette namaz kılmak da oruç tutmak da zekât vermek de hacca gitmek de kelime-i şahadet getirmek de farzdır. Ama namaz kılmak, oruç tutmak, zekât vermek, hacca gitmek, kelime-i şahadet getirmek hiç kimseyi İslâm yapamaz, hiç kimseyi Allah’a teslim ettiremez.

Allah’a teslim olabilmek için o kişinin mutlaka mürşidini Allah’tan sorması lâzım. Hacet namazını kılmak, bu sormanın temelini teşkil eder. Kişi boy abdesti alacak, hacet namazını kılacak ve Allah’tan mürşidini soracak sevgili kardeşlerim! Allah mürşidini ona göstermedikçe, bu kişinin hedefe varması mümkün olmaz. Allahû Tealâ eğer o kişi ibadetlerini gerçekleştiriyorsa ona mürşidini göstermemezlik etmez. Mutlaka gösterecektir. Sonuç nasıl bir şey sevgili kardeşlerim?

Allahû Tealâ işte bunun dizaynını yapıyor. İstiyor ki; herkes öğrensin. Allah’a ulaşmayı herkes dilesin. Herkes en azından 1. kat cennetin sahibi olsun. 3. kat cennete kadar; kişi Allah’a ulaşmayı diliyor. Mürşidine tâbî oluyor. Ruhu vücudundan ayrılıp Allah’a ulaşıyor. Allah’a ulaşmayı dileyip de ölen birisi 1. kat cennete girerken, mürşidine tâbî olan kişi 2. kat cennete giriyor. Ruhunu Allah’a ulaştıran kişi 3. kat cennete giriyor. Fizik vücudunu teslim eden; 4, nefsini teslim eden; 5, muhlis olan; 6, iradesini Allah’a teslim eden 7. kat cennete giriyor. 7 kat cennet ve 7 tane safha… Allah razı olsun.

Benzer konular