Mutlaka bir tarikata bağlı olmak gerekiyor mu?

Anasayfa » Ana Sayfa » Tarik ve Tarikat » Mutlaka bir tarikata bağlı olmak gerekiyor mu?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Mutlaka bir tarikata bağlı olmak gerekiyor mu?

Birçok tarikat var. insanların bir çoğu bunlardan birine bağlı. Arkadaşlar “Tarikata bağlı olmak iyidir.” diyorlar. Mutlaka bir tarikata bağlı olmak gerekiyor mu?

Allah’a ulaşmayı dilemek zaten bir tarikatı seçmek mânâsına gelir. Çünkü mutlaka ruhun hayattayken Allah’a ulaşması söz konusu. Bu da tarikat ehli olmaktır. Yani kimin ruhu vücudundan ayrılır da Allah’a doğru yola çıkarsa, o kişinin ruhu tariktedir. Tarik, yol demek. Allah’a ulaşmak üzere yola çıkmıştır, o kişi tarikat ehlidir.

Öyleyse, tarikat deyince kafanızı hiçbir şey karıştırmasın. Tarikat kelimesinin mânâsı yollar demek. Tarik; yol, tarikat; yollar. Yani dünya üzerinde birçok tarikat var. Her tarikatta, birbirinden birazcık farklı şeyler uygulanır ama hepsinde olay aynıdır. Ruh vücuttan ayrılır, zemin kattan birinci, ikinci, üçüncü, dördündü, beşinci, altıncı, yedindi gök katlarını aşar, yedinci gök katında yedi tane âlem aşar soldan sağa doğru ve nihayet Allah’ın Zat’ına ulaşır. Tarikatta (yol da) tarikler de Allah’ın Zat’ında sona erer. İşte tarikat deyince anlaşılması lâzım gelen budur. Ruhun vücuttan ayrılarak Allah’a doğru yaptığı yolculuğun adı, seyr-i sülûk adını alır.

“Negatif haberler tarikatlar hakkında kafamı karıştırıyor.” diyorsunuz.

Onlar, Allah’a düşman olanların uydurdukları yalanlardır. Tarikatlar Allahû Tealâ’nın en çok sevdiği müesseselerdir. 14 asır evvel Peygamber Efendimiz (S.A.V) ile sahâbenin yaşadığı hayatı yaşamak, ruhu ölmeden evvel Allah’a ulaştırmaktır.
 

Benzer konular