Zor durumda kalınca bankadan tapuya ipotek koyarak tohumluk için buğday parası almak konusunda ne buyurursunuz?

Anasayfa » Ana Sayfa » Faiz » Zor durumda kalınca bankadan tapuya ipotek koyarak tohumluk için buğday parası almak konusunda ne buyurursunuz?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Zor durumda kalınca bankadan tapuya ipotek koyarak tohumluk için buğday parası almak konusunda ne buyurursunuz?

İlginize evvelâ çok teşekkür ediyorum. Değerli Hocam! Ben çiftçilikle uğraşıyorum. 3-4 yıl mahsulüm olmadı. Bu yıl kurak gitmesi sebebiyle tarlaya buğday ekmek için, Ziraat Bankası’na tapuyu ipotek koyarak tohumluk için buğday parası aldık. Başka çaremiz yoktu. Buğday pazarından alsak daha farklı oluyordu. Bu konuda cevabınızı bekliyorum. Selâmlar.

Aslında konuyu çok iyi anlayamadım. Biz çiftçi değiliz ama Ziraat Bankası’na ipotek vermiş kardeşimiz evini ve oradan borç olarak para alıyor. Ziraat Bankası’ndan borç aldığı için de bu para kredi olduğu cihetle faize tâbî, herhalde kardeşimiz bundan bahsediyor. “Bu konuda cevabınızı bekliyorum.” diyor.
 
Aslında faiz haramdır; faiz vermek de almak da. Ama Allahû Tealâ çaresizlikleri en iyi bilir. Çaresiz kalan bir insanın böyle bir yola başvurması halinde onun bu istikametteki günahının affedileceğine inanıyoruz. Kaldı ki eğer bu kardeşimiz Allah'a mülâki olmayı dilemişse, böyle bir konuda günahı olsa da o mutlaka Allah'ın cennetine girer. Çünkü Allahû Tealâ, Allah'a mülâki olmayı dileyen bir kişinin hataları olsa da onun 3. kat cennetine mutlaka Allahû Tealâ tarafından ulaştırılacağını kesin bir şekilde ifade etmiş Kur'ân-ı Kerim’de.

Benzer konular