Günümüz koşullarında faiz müessesesini nasıl anlamalıyız? Krediyle otomobil almak istiyorum. Kredinin faizi haram olur mu?

Anasayfa » Ana Sayfa » Ekonomi » Günümüz koşullarında faiz müessesesini nasıl anlamalıyız? Krediyle otomobil almak istiyorum. Kredinin faizi haram olur mu?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Günümüz koşullarında faiz müessesesini nasıl anlamalıyız? Krediyle otomobil almak istiyorum. Kredinin faizi haram olur mu?

Şimdi günümüzde bu konu artık usul haline gelmiştir. İnsanların taksit şartını kabul etmemesine karşı, kredi kartları taksiti otomatik hale getirmişlerdir. Herkes kredi kartı kullanıyor. Bu kredi kartı kullananlar da eğer normal enflasyonun ötesinde bir miktar veriyorlarsa bu faize girer. Faiz öyle bir müessesedir ki kişiye zararı dokunabilir.

Öyleyse Allahû Tealâ faizi almayı haram kılmış. Faiz almayı önlesin diye faiz verenin de günaha girdiğini ifade buyurmuş. Faiz veren de faiz alan da günah işlemiş olurlar. Ama bir taraftan eğer bir insan bir otomobili peşin parayla alabilecek durumda değilse ama taksitlerle ödeyebilecek durumdaysa ve de başka bir alım yolu yoksa buna girmesi onun günaha girmesine mâni olmaz ama bu günahı, biliyorsunuz ki büyük bir önem taşımaz. Şu açıdan taşımaz çünkü o kişi zikirlerini yaptıkça ibadetlerini yaptıkça derecat kazanacaktır, faiz sebebiyle de derecat kaybedecektir. Önemli olan kazandığı derecelerin kaybettiği derecelerden fazla olmasıdır.

Bu sebeple, artık araba bir lüks değildir, bir ihtiyaçtır ve bunun temini için başka bir yolu olmayan kişi o istikamette bir konunun dizaynına girebilir. Derecat kaybedeceği kesindir ama Allah yolunda ibadetiyle, zikriyle, her şeyiyle, başkalarına yardımla, verdiği zekâtla kazanacağı dereceler, mürşide ulaştığı an günahlarının sevaba çevrilmesi olayı onun kazancını, faiz de olsa onun içinde sevaba çevirecektir.

Benzer konular