Sevginin ölçüsü var mıdır?

Anasayfa » Ana Sayfa » Sevgi » Sevginin ölçüsü var mıdır?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Sevginin ölçüsü var mıdır?

Sevginin ölçüsü var mıdır? Bak, böyle bir suali ilk defa işitiyorum. Sevgi elbette 3 ayrı hüviyet taşıyor. Az sevgi, çok sevgi ve neticede en büyük sevgiler…

Sevgili kardeşlerim! Allahû Tealâ herkesin sevmesini istiyor. İslâm, teslim olan demek. Teslim olan kişinin teslimiyeti, onun Allah'a olan sevgisine paralel bir seyir takip eder. Kişi daha çok sever Allah’ı; daha mutludur. Daha az sever; daha az mutludur. Bütün insanlar için Allahû Tealâ yolları, kapıları açmış. İstediği şey açık ve kesin; mutlu olmasını istiyor insanların. Hiç kimse Allah'ın emirlerini yerine getirmeden mutluluğu yaşayamaz sevgili kardeşlerim!

Öyleyse bakıyoruz seviyelere:

* Allah'a ulaşmayı dilemek, 1.
* Mürşide tâbiiyet, 2.
* Tâbiiyetle beraber ruhun vücuttan ayrılması ve Allah’a ulaşması, 3. Ruhun Allah'a ulaşması.
* Fizik vücudun teslimi, 4.
* Nefsin teslimi, 5.
* Muhlis olmak, 6.
* İradeyi Allah'a teslim etmek, 7.

İşte İslâm 7 tane safhadan oluşur. “Ruhun, vechin yani fizik vücudun, nefsin ve iradenin Allah’a teslimi”yle tamamlanır. Öyleyse bütün insanlar için Allahû Tealâ mutluluğu açık bir şekilde insanlara teslim etmeye hazır. Yeter ki, insanlar Allah'ın emirlerine riayet etsinler. Allah'a ulaşmayı dilesinler, ondan sonra da hacet namazını kılıp, mürşidlerini sorsunlar Allah'tan ve Allah'ın gösterdiği mürşide ulaşıp, ona tâbî olsunlar. Çok uzaklardaysa, o zaman onun bir vekiline tâbî olsunlar.

Sevgili kardeşlerim! Allahû Tealâ sadece ve sadece insanların mutlu olmasını ister.

Allah razı olsun.

Benzer konular