Bizden, ihtiyacı olduğunda sürekli para isteyen bir yakınımıza nasıl davranmalıyız?

Anasayfa » Ana Sayfa » Yardım Etmek » Bizden, ihtiyacı olduğunda sürekli para isteyen bir yakınımıza nasıl davranmalıyız?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Bizden, ihtiyacı olduğunda sürekli para isteyen bir yakınımıza nasıl davranmalıyız?

Bu parayı vermeyeceksiniz. Yardım, kişinin ihtiyacı olduğu zaman yapılan bir müessesedir. Bunu usul edinip de herkesin sırtına askıntı olan bir insan yardıma müstahak değildir. Aldığı parayı geriye ödemeyi düşünmeyen bir insana bu yardımların yapılması doğru bir olgu değildir. İnsanlar davranışlarıyla tinetlerini ortaya koyarlar. Borç alıp onu vermemek, Allah'ın insanlara emrettiği bir hususu yani aldığı borcun ödenmesini gerçekleştirmeyen insanların Allah'ın katında ceza görecekleri kesindir. Çalışmak yerine, para kazanmak yerine, başkalarına muhtaç olmamak yerine devamlı olarak başkalarından borç isteyerek onları taciz eden bir insan doğruyu yapmış sayılmayacaktır. Hiçbir zaman doğru bir iş yapmış sayılmaz.

Allahû Tealâ diyor ki: “Sizin için çalışmanızdan başka bir şey yoktur (insanlar için).”

53/NECM-39: Ve en leyse lil insâni illâ mâ seâ.
Ve insan için, çalışmasından başka bir şey yoktur.


“İnsan için çalışmasından başka bir şey yoktur.”

Niçin? Çalışsın da para kazansın, maişetini temin etsin diye. Ama bu kişi çok para kazanıyor; onun da cevabını veriyor Allahû Tealâ: “Biz birbirinizi para kazanma açısından tafsil ettik. Bir kısmınız çok para kazanacaklar. Niçin böyle yaptık?” diyor Allahû Tealâ, “O çok para kazananlar, bu parayla işyeri açsınlar da işyeri açamayıp para kazanamayanlara iş temin etsinler diye.” Yani kalkınmanın anahtarını Allahû Tealâ Kur'ân-ı Kerim’de veriyor.

Sevgili kardeşlerim, can dostlarım, gönül dostlarım! Burada sizlere suallerinize cevaplar veriyoruz. Kardeşimiz şer’î açıdan soracağı sualleri de burada soruyor. Burada size şeriat öğretmekle vazifeli olmadığımızı defaatle söyledik. Şeriatı dîn adamlarından öğreneceksiniz. Bizim görevimiz sizi Allah’ın cennetine kavuşturacak olan temel hizmetleri size öğretebilmek. Allahû Tealâ bizi bununla vazifeli kıldı. Bize şeraiti de öğretti ama bizim görevimiz size şeriat öğretmek değildir. Bununla, size bunları anlatmak için sarf ettiğimiz zamanı Allah’ı öğrenmek isteyenlerin daha çok hak ettiğini söylemek istiyoruz. Öyleyse hangi caminin imamına gitseniz bu suallerinizi ona sorabilirsiniz, cevap da alabilirsiniz. Cevaplar da şeraite mutlaka uygun olacaktır.

Benzer konular