Şeytanın, Allah’a ulaşmayı diledikten sonra insana vesvese vermesi normal mi?

Anasayfa » Ana Sayfa » Allah'a Ulaşmayı Dilemek » Şeytanın, Allah’a ulaşmayı diledikten sonra insana vesvese vermesi normal mi?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Şeytanın, Allah’a ulaşmayı diledikten sonra insana vesvese vermesi normal mi?

Esselâmu aleykum ve rahmetullâhi ve berakâtuhu. Ve aleykum selâm ve rahmetullâhi ve berakâtuhu.

Kişi Allah’a kalpten ulaşmayı diledikten sonra, o kişiyle şeytan arasına bir perde konur ve şeytan o kişiye tesir edemez diye öğrendik inşaallah sizden Efendimiz. Peki, şeytanın bu noktadan sonra insana vesvese vermesi normal mi?

Vesveseyi verebilir. O, normal. Ama tesir etmesi, kişiyi tesiri altına alması normal standartlarda mümkün değildir. Vesvese aslında, o vesvese de kişinin kendi nefsinden kaynaklanan bir şeydir. Çünkü kim Allah’a ulaşmayı dilerse, Allahû Tealâ o kişiyle şeytanın ilişkisini mutlak olarak keser. Bu ilişki kesildiği için şeytan o kişiye tesir edemez. Allah, kişiyi mutlaka Kendisine ulaştırır. Ulaştırıncaya kadar bu müessese kesindir ve kişi şeytanın tesirinin dışında bırakıldığı için büyük bir mutluluğu yaşar vuslata kadar.

Ondan sonra Allahû Tealâ, koruyucu perdeyi kaldırır. Ondan sonra kişi kendi gayretiyle şeytana galip gelmeye çalışacaktır. Allah’ın o noktaya kadar olan yardımı şeytanın o kişiye tesirini mutlak olarak önler. Çünkü Allah’ın sözü var:

“Kim Bana ulaşmayı dilerse Ben onu mutlaka Kendime ulaştırırım.” diyor. 

42/ŞÛRÂ-13: Şeraa lekum mined dîni mâ vassâ bihî nûhan vellezî evhaynâ ileyke ve mâ vassaynâ bihî ibrâhîme ve mûsâ ve îsâ, en ekîmûd dîne ve lâ teteferrakû fîhi, kebure alâl muşrikîne mâ ted’ûhum ileyhi, allâhu yectebî ileyhi men yeşâu ve yehdî ileyhi men yunîb(yunîbu).
(Allah) dînde, onunla Hz. Nuh’a vasiyet ettiği (farz kıldığı) şeyi (şeriati); “Dîni ikame edin (ayakta, hayatta tutun) ve onda (dînde) fırkalara ayrılmayın.” diye Hz. İbrâhîm’e, Hz. Musa’ya ve Hz. İsa’ya vasiyet ettiğimiz şeyi Sana da vahyederek, size de şeriat kıldı. Senin onları, kendisine çağırdığın şey (Allah’a ulaşmayı dileme) müşriklere zor geldi. Allah, dilediğini Kendisine seçer ve O’na yöneleni, Kendisine ulaştırır (ruhunu hayatta iken Kendisine ulaştırır).


Ulaştırabilmesi için şeytanın o kişiye, kişinin ruhu Allah'a ulaşıncaya kadar tesir edememsi lazım.

Benzer konular