Şems-i Tebrizi kimdir?

Anasayfa » Ana Sayfa » Mevlâna » Şems-i Tebrizi kimdir?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Şems-i Tebrizi kimdir?

Şems-i Tebrizi kimin hocasıdır? Niye Mevlâna: “1000 canım olsa uğruna veririm.” demiş. Şems-i Tebrizi, Mevlâna Celaleddin-i Rumi’nin hocasıdır. Aralarında geçen olaylar herkes tarafından bilinir. Mevlâna’nın ona ne kadar saygı gösterdiği, hürmet gösterdiği olay hep anlatılır.

Mevlâna Celaleddin-i Rumi ile Şems Tebrizi Hazretleri, önce şeriat üzerine bir konuşma nizamına girmişler. Saatlerce konuşmuşlar. Her seferinde Mevlâna Celaleddin-i Rumi galip, Şems-i Tebrizi mağlup olmuş. Çok iyi şeriat biliyor Mevlâna. Bu sebeple de gururlu ve kendisine güveni çok ve bir toplantıya iştirak ediyorlar. Orada, Mevlâna Celaleddin-i Rumi Hazretleri öyle bir müdafaa yapıyor ki; herkes şeriat bilgisine hayran oluyor. Şems-i Tebrizi Hazretleri soruyor:
 
“Yav, nasıl yaptın bunu! Sözlerin çok mükemmeldi.” diyor
 
“Sen bundan anlamazsın.” diyor.
 
O da bunun üzerine Mevlâna Celaleddin Rumi Hazretlerinin elinde olan kitabı alıyor (şeriat kitabını) havuza atıyor. Mevlâna Celaleddin-i Rumi’nin kitabı, mürekkepleri dağılacağı için okunmaz hale geldi. Mevlâna Celaleddin Hazretleri fenâ halde üzülüyor, içerliyor. Sonra Şems-i Tebrizi Hazretleri elini suya sokuyor, kitabı çıkartıyor. Açıyor sayfalarını, üfürüyor. Hâlâ tozlar uçuyor kitaptan. Kitabın hiçbir yeri ıslanmamış. Mevlâna Hazretleri de ona soruyor:
 
“Nasıl yaptın bunu?” diyor.
 
O da diyor ki:
 
“Sen de bunu anlamazsın.”
 
İşte böyle sevgili kardeşlerim!

Benzer konular