Ümmülkitapla Kur’ân-ı Kerim arasında içerik açısından eksik veya fazlalık var mıdır?

Anasayfa » Ana Sayfa » Ümmül Kitap » Ümmülkitapla Kur’ân-ı Kerim arasında içerik açısından eksik veya fazlalık var mıdır?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Ümmülkitapla Kur’ân-ı Kerim arasında içerik açısından eksik veya fazlalık var mıdır?

Çok kıymetli Efendimiz, bütün Bodrum'lu kardeşlerimiz biz hepimiz, hasretle ve hürmetle ellerinizden öperiz (Biz de hepinizin gözlerinden öperiz, hasretle ve muhabbetle). ümmülkitap’la Kur’ân-ı Kerim arasında içerik açısından eksik veya fazlalık var mıdır?
 
Ümmülkitap bütün kitapları içerir. Bütün devirlerde Allahû Tealâ, nebîlerine şeriat kitabı verdiğini söylüyor. Resûllerine ise dilerse sadece sohbet kitabı verir. Allahû Tealâ’nın yazdırdığı sohbet kitabı hiç bir şerri hüküm taşımaz. Allahû Tealâ bize de böyle bir kitab vermiştir. Ama biz asla bir peygamber değiliz. Allah’ın bize yazdırdığı sohbet kitabında da, başkalarına hiçbir şekilde bir emir verilmemiştir. Ama Allahû Tealâ nebîlerden, peygamberlerden bahsettiği zaman diyor ki:

“Biz nebîlerimize kitap veririz ki, o kitaptaki hükümlerle hükmetsinler”.  

Allah’ın bütün nebîleri, Allah’tan şeriat kitabı almışlardır. Nebî kelimesini gördüğünüz zaman bilin ki, o bir peygamberdir. Peygamber, nebî kelimesinin Farsça'sıdır. Biz Türkçemizde peygamber diyoruz, nübüvvet diyoruz, peygamberlik diyoruz. Ve son peygamber Hz. Muhammed (S.A.V.) Efendimiz’dir. Peygamberlik onunla hitam bulmuştur. O peygamberliğin, nübüvvetin mührüdür. Öyleyse ümmülkitapta,  bütün peygamberlere verilen kitaplar var olduğu gibi, resûllere verilen sohbet kitapları da o Ümmülkitabın içindedir. İçerik açısından ümmülkitapla Kur’ân arasında tabi farklılık vardır. Kur’ân bütünü zaten ihtiva etmektedir. Eğer ümmülkitap’ın içindeki Kur’ân’la, bugünkü Kur’ân’ı karşılaştırırsanız, % 100 aynı kitapla karşılaşacaksınız. Ama onun dışındaki diğer kutsal kitaplar da var. Yani diğer peygamberlere verilen şeriat kitapları da var. Dikkat edin! Kim nebî ise (meselâ Hz. İbrâhîm bir nebîdir), ona da bir şeriat kitabı vermiştir Allahû Tealâ. O nebîlere Allahû Tealâ’nın verdiği şeriat kitapları aynı esaslara muhtevidir. Ama değişik kelimeler olabilir. Ümmülkitapsa bunların hepsidir. Hem peygamberlere verilen şerri hükümler ihtiva eden kitaplar, şerri hükümlerin dışında bütünü ifade eden kitaplar ümmülkitabın içindedir. Şerri hüküm deyince, insanların nasıl yaşayacağına dair kaideler değil; şeriat Kur’ân’ın ve bütün kutsal kitapların bütününü ihtiva eder. Dîn şeriattır.   

Daha önce indirilen Tevrat, İncil gibi kutsal kitapları da bünyesinde barındırır mı? Evet. Oradadır.

Allahû Tealâ’nın evliyalara yazdırdığı kitapları da ümmülkitap ihtiva eder mi?

Evet. Ümmülkitab’ın içinde Allahû Tealâ’nın peygamber olmayan resûllerine yazdırdığı, meselâ Mevlana’ya indirdiği, Erzurum’daki İbrâhîm Hakkı Hazretlerine indirdiği, o yazılı ifadeler, onların hepsi orada ümmülkitapta mevcuttur.     

Benzer konular