Ümmülkitap’ın altında ders gören 60 kişiyle, Divan-ı Salihîn ve Makam-ı Mahmud'da ders görenlerin kimler olduğunu izah eder misiniz?

Anasayfa » Ana Sayfa » Makam-ı Mahmut » Ümmülkitap’ın altında ders gören 60 kişiyle, Divan-ı Salihîn ve Makam-ı Mahmud'da ders görenlerin kimler olduğunu izah eder misiniz?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Ümmülkitap’ın altında ders gören 60 kişiyle, Divan-ı Salihîn ve Makam-ı Mahmud'da ders görenlerin kimler olduğunu izah eder misiniz?

Hepsi Allahû Tealâ’nın dizaynı içerisindedir. 60 kişi henüz yolculardır. Allah'a ulaşacak olanlardır. Ama Makam-ı Mahmud'da olanlar ve Divan-ı Salihîn'de olanlar artık onlar ders görmezler. Onlar, orada özel toplantıların sahipleridir. Dersin son boyutu; oda ders değildir sadece zikir hücrelerinde zikir yapılır.

Öyleyse Divan-ı Salihîn'in, Makam-ı Mahmud'un muhtevasıyla talebelik aynı şey değildir. Makam-ı Mahmud'dakiler ve Divan-ı Salihîn'dekiler talebe değildirler. Onlar 19 mertebe müzeyyen olduktan sonra huzur namazının en üst seviyesinde yerlerini alanlardır ve orada vazifelidirler. Bu sıra sizi sakın şaşırtmasın, Makamı Mahmud, Divan-ı Salihîn'den daha üstün bir makamdır. Peygamber Efendimiz (S.A.V)’in de ruhu oradadır. 4 halife de oradadır. Sahâbenin de ileri gelenlerinin hepsi oradadırlar. Divan-ı Salihîn ise yaşayanların görev yaptığı bir yerdir. Peygamber Efendimiz (S.A.V) bazen orada başkanlık eder. Normal standartlarda Divan-ı Salihîn'in başkanı  gavsdır.
 
İşte özellikle bunlardır. Ama Divan-ı Salihîn'i gördükten sonra o kişinin ruhunun gideceği yer zikir hücreleridir. Divan-ı Salihîn ve ondan evvel Makamı Mahmud görülür. Görerek orada onların neler yaptığı konusunda dersler alınır, talebeler eğitilir. Ama o standarda ki, bir talebe hiçbir zaman ne Divan-ı Salihîn'in ne de Makamı Mahmud’un üyelerinden olamaz. Farklılık buradadır.

Benzer konular