Biz zaten namaz kılarken secdede Allah'a teslimiyetimizi ifade ediyoruz. Her ibadeti Allah için Allah rızasıyla O’na teslim olarak yapıyoruz. İslâm’ın 5 şartı Allah'a teslimiyeti zaten kapsamıyor mu? Bize izah edebilir misiniz?

Anasayfa » Ana Sayfa » Namaz » Biz zaten namaz kılarken secdede Allah'a teslimiyetimizi ifade ediyoruz. Her ibadeti Allah için Allah rızasıyla O’na teslim olarak yapıyoruz. İslâm’ın 5 şartı Allah'a teslimiyeti zaten kapsamıyor mu? Bize izah edebilir misiniz?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Biz zaten namaz kılarken secdede Allah'a teslimiyetimizi ifade ediyoruz. Her ibadeti Allah için Allah rızasıyla O’na teslim olarak yapıyoruz. İslâm’ın 5 şartı Allah'a teslimiyeti zaten kapsamıyor mu? Bize izah edebilir misiniz?

Hayır, kapsamıyor. İslâm’ın 5 şartı, Allah'a teslimiyeti kapsamıyor. Beraberce bakalım: Namaz kılmak, oruç tutmak, zekât vermek, hacca gitmek, kelime-i şahadet getirmek. Allah'ın istediği ne? Ruhumuzu, fizik bedenimizi, nefsimizi ve irademizi Allah’a teslim etmemiz. İslâm, teslim olan demek. Nesini teslim edecek kişi? Ruhunu. Nesini? Fizik bedenini. Nesini? Nefsini. Nesini? İradesini. Ruhunu, vechini, nefsini ve iradesini herkes Allah'a teslim etmekle vazifeli.

Sevgili kardeşlerim! Böyle bir dizayn içerisinde insanlar yaşayacaklardır. Ve her geçen gün daha mutlu, daha mutlu, daha mutlu insanlar olmak sadedinde kendilerine düşeni yapacaklardır.

Sevgili kardeşlerim, can dostlarım, gönül dostlarım! Allahû Tealâ’nın hepinizden istediği şey, aslında hiç de zor değil. Allahû Tealâ sizlerden mutlu olmanızı istiyor sadece. İnsanlar eğer mutlu değillerse bu, sadece onların mutluluk reçetelerini bilmemelerine bağlıdır.

İşte insanlar var, dînlerini unutmuşlar. Dînleri İslâm dîni yani Allah'a teslim dîni. Ne yapacaklar onlar, ne yapmaları lâzım? Allah'a ruhlarını, Allah'a fizik bedenlerini, Allah'a nefslerini ve Allah'a iradelerini teslim etmekle vazifeliler. İslâm, teslim olan demek. Herkes için bunlar var ve geçerli. Ruhu teslim, fizik bedeni teslim, nefsi teslim, iradeyi teslim.

Sevgili kardeşlerim! İslâm âlemine baktığımız zaman bir büyük sıkıntıyla karşılaşıyoruz. İslâm’ın 5 şartı: Namaz kılmak da oruç tutmak da zekât vermek de hacca gitmek de kelime-i şahadet getirmek de farz. Ama Allahû Tealâ’nın farzları bu kadar değil. Namaz kılmak, oruç tutmak, zekât vermek, hacca gitmek, kelime-i şahadet getirmek İslâm’ın 5 farzı, tamam. Ama İslâm, 5 farzdan ibaret değil. O insanın teslimlerini gerçekleştirmesi lâzım. Ruhunu Allah'a teslim edecek. Fizik bedenini teslim edecek. Nefsini teslim edecek. İradesini teslim edecek. Bunların her biri daha üst kademe cennetlere gitmek için birer vasıtadır.

Bütün insanlar için Allahû Tealâ kanunlar koymuş. Bir insan Allah'a ulaşmayı dileyip de ölürse o kişi 1. kat cennete girer. Mürşidine tâbî olup da ölürse 2. kat cennete girer. Ruhunu mürşidine tâbî olduktan sonra, Allah'a ulaştırdıktan sonra ölürse 3. kat cennete girer. Fizik bedenini teslimi ederse 4. kat cennete girer. Nefsini teslim ederse 5. kat cennete girer. Muhlis olursa 6. kat cennete girer. İradesini Allah’a teslim eder de ölürse 7. kat cennete girer.

İşte bütün insanlar için 7 kat cennet hazırdır. Kim hangisine hedef olarak bakıyorsa onu gerçekleştirecektir.

Sevgili kardeşlerim! Allahû Tealâ’nın istediği şey nedir? Allahû Tealâ hepinizden Allah'a teslim olmanızı istiyor. Teslimler; ruhunuzu Allah'a teslim etmek, fizik bedeninizi teslim etmek, nefsinizi teslim etmek ve iradenizi Allah'a teslim etmek olarak 4 tane teslimi içeriyor.

Sevgili kardeşlerim! İslâm dîni deyince insanlar hep aslî unsuru unutuyorlar. İslâm, teslim olan demek. Ruhunu teslim eden kişi demek. Buna ilâveten fizik bedenini de Allah'a teslim eden kişi demek. Buna ilâveten nefsini teslim eden kişi demek. Buna ilâveten iradesini de Allah'a teslim eden kişi demek.

Öyleyse bunların her biri bir insanın manevî tekâmülü için sırada olan ve insanların yaşaması lâzımgelen standartlar.

Sevgili kardeşlerim! Hepiniz Allah’ı seviyorsunuz, biliyoruz. Ama birçoğunuz için birçok bilinmeyen söz konusuydu. Neyi biliyordunuz? İslâm’ın 5 şartını; namaz kılmak, oruç tutmak, zekât vermek, hacca girmek, kelime-i şahadet getirmek. Sonra? Ruhunuzu Allah'a teslim etmek, fizik bedeninizi Allah'a teslim etmek, nefsinizi Allah’a teslim etmek, iradenizi Allah'a teslim etmek. Demek ki teslimler var sevgili kardeşlerim, bütün insanların hayatlarını bu teslimler kaplamış durumda. Bütün insanlar için hepiniz sevgili kardeşlerim, gayretlerin içinde olmalısınız. İşte koskocaman bir İslâm âlemi Allah'a ruhunu, fizik bedenini ve iradesini teslim etmekten ayrılmış “Ben,” diyor “İslâm’ın 5 şartını yaşıyorum. Yeter bana. Namaz kılarım, oruç tutarım, zekât veririm, hacca giderim, kelime-i şahadet getiririm.” diyor. Hepsi farz mı? Hepsi farz. Ama farzlar bu kadar değil, sevgili kardeşlerim.

Allahû Tealâ dînimize İslâm dîni adını vermiş. Yani teslim dîni. Bütün insanlar,

1- Ruhlarını
2- Fizik bedenlerini
3- Nefslerini
4- İradelerini Allah'a teslim etmekle vazifeli kılınmış Allahû Tealâ tarafından.

Sevgili kardeşlerim! Allahû Tealâ’nın istediği ne? O, bütün insanların mutlu olmasını istiyor. Bütün insanların huzur içinde yaşamasını istiyor. Hepsinin ruhlarını, fizik bedenlerini, nefslerini ve iradelerini Allah'a teslim etmelerini istiyor. Bunlar belki de uç noktalar. Ama Allahû Tealâ istiyor. Peki, bu kişi bunların hepsini yapmazsa cehenneme mi gider? Hayır! Eğer bir insan Allah'a ulaşmayı dilemiş de ölmüşse 1. kat cennetin sahibidir. Mürşidine tâbî olmuş da ölmüşse 2. kat cennetin sahibidir. Ruhunu Allah'a ulaştırmış ölmüşse 3. kat cennetin sahibidir. Fizik bedenini teslim etmiş ölmüşse 4. kat cennetin sahibidir. Nefsini teslim etmişse 5. kat cennetin sahibi, muhlis olmuşsa 6. kat cennetin sahibi, iradesini de Allah'a teslim etmişse 7. kat cennetin sahibi olur.

Sevgili kardeşlerim! Bütün insanlar için Allahû Tealâ’nın işaretleri açık ve kesindir. O, kanunlarını çıkarmış ve koymuş ortaya.

Sevgili kardeşlerim! Allah'a ulaşmayı dilemek, mürşide tâbiiyet, ruhun Allah’a ulaşması, fizik bedenin teslimi, nefsin teslimi, muhlis olmak ve iradeyi Allah'a teslim etmek, 7 tane safhayı ifade ediyor. Ne görüyoruz burada? Ruhun, vechin, nefsin ve iradenin Allah'a teslimini görüyoruz. Oysaki birçok insan sadece İslâm’ın 5 şartından bahsediyor: “Ben,” diyor, “İslâm’ım.” diyor “Namaz kılarım, oruç tutarım, zekât veririm, hacca giderim, kelime-i şahadet de getiririm. Bunlar İslâm’ın 5 şartıdır, ben bunları yapar ve de cennetime girerim.”

Sevgili kardeşlerim! Allah'a ulaşmayı dilemeyen bir insan 1. kat cennete giremez. Mürşidine tâbî olmayan bir insan 2. kat cennete giremez. Ruhunu Allah'a teslim edemeyen bir insan 3. kat cennete giremez. Fizik bedenini teslim edemeyen 4. kat cennete giremez. Nefsini teslim edemeyen 5. kat cennete giremez. Muhlis olamayan 6. kat cennete giremez. İradesini Allah'a teslim edemeyen 7. kat cennete giremez.

Öyleyse sevgili kardeşlerim! Biz insanlar Allahû Tealâ’nın dizaynı içerisinde üzerimize düşeni yapmak mecburiyetindeyiz. Allahû Tealâ: “Namaz kılınız.” diyor, “Oruç tutunuz, zekât veriniz, hacca gidiniz, kelime-i şahadet getiriniz.” diyor ama bu istikamette insanlar kendilerine düşeni istedikleri şekilde değerlendiriyorlar. İşte bütün insanlar için Allahû Tealâ’nın istediği şey, onların hepsinin Allah'ın cennetine girmesidir. İstiyor ki Allahû Tealâ: “Herkes cennete girsin.” Onun için herkesin Allah'a ulaşmayı dilemesini ister ki; en az 1. kat cennete girebilsinler. Mürşidine tâbî olmasını ister ki; 2. kat cennetin sahibi olsun. Ruhunu Allah'a ulaştırmasını ister ki; 3. kat cennetin sahibi olsun. Fizik bedenini teslim etmesini ister ki; 4. kat cennetin sahibi olsun. Nefsini teslim etmesini ister ki; 5. kat cennetin sahibi olsun. Muhlis olsun ki; 6. kat cennetin sahibi olsun. İradesini de Allah’a teslim etsin ki; 7. kat cennetin sahibi olsun.

İşte sevgili kardeşlerim! Bütün insanlar için Allahû Tealâ bunları istiyor hepinizden. İstiyor “Bu hedeflere ulaşınız.” diyor. “İslâm” diyor “Teslim olmaktır.” diyor. İslâm, teslim olan demek. Nesini teslim edecek? Ruhunu, sonra fizik bedenini, sonra nefsini, en sonra da iradesini kişinin Allah'a teslim etmesi gerek. Yani bunları yapamazsa o kişi cennete giremez mi? Yook! Tam aksi. Kişi Allah'a ulaşmayı dileyip de ölse 1. kat cennetin sahibidir. Mürşidine tâbî olup ölse 2. kat cennetin sahibidir. Ruhunu Allaha ulaştırıp ölse 3. kat cennetin sahibidir. Fizik bedenini teslim edip ölse 4. kat cennetin sahibidir. Nefsini teslim edip ölse 5. kat cennetin sahibidir. Muhlis olup ölse 6. kat cennetin sahibidir. İradesini de Allah'a teslim etse 7. kat cennetin sahibidir. İşte 7 kat cennet ve Allahû Tealâ’nın cennetleri insanlara yaklaştırması.

Sevgili kardeşlerim! Bütün insanlar için Allahû Tealâ bunları emretmiş. Allahû Tealâ istiyor ki; herkes bu hedeflere yönelsin, herkes bu istikamette kendine düşeni yapsın ve mutlaka cennete girsin. Şeytan ne yapmış? Şeytan demiş ki: “Namaz kılmak, oruç tutmak, zekât vermek, hacca gitmek ve kelime-i şahadet getirmek, İslâm’ın 5 şartıdır. Kişi bunları yaparsa İslâm’ın 5 şartını yaşamış olur.” Peki, daha ötesini bilenler için durum ne? Daha ötesini bilenler için; ruhun, fizik bedenin, nefsin ve iradenin Allah'a teslimi söz konusu.

* Ruhun Allah’a teslimi
* Fizik bedenin Allah'a teslimi
* Nefsin teslimi
* İradenin teslimi.

4 tane teslim. Ama safhalar 4 tane değil de evet, 7 tane safha var. Onları da katarak yaparsak tarifi:

1- Allah'a ulaşmayı dilemek
2- Mürşide tâbiiyet
3- Ruhun Allah’a ulaşması
4- Fizik bedenin teslimi
5- Nefsin teslimi
6- Muhlis olmak
7- İradeyi Allah'a teslim etmek

7 tane safha ama teslimler 4 tane:

* Ruhun
* Fizik bedenin
* Nefsin
* Ve iradenin Allah'a teslimi.

Sevgili kardeşlerim! Bütün insanlar için Allahû Tealâ’nın istediği şey bu kadar basit, bu kadar kolay. İnsanoğlu hedeflerine ulaşmak istiyorsa kapılar ardına kadar açık, sevgili kardeşlerim. Ama mutlaka bu Allah'a teslim olmak isteyen kişi mürşidini Allah’tan sormak mecburiyetinde. Ona ulaşıp veya onun vekiline ulaşıp tâbî olmak mecburiyetinde.

Sevgili kardeşlerim! Hepiniz için yapılması lâzımgelen şey, açık ve kesin. Hepiniz ruhunuzu, fizik bedeninizi, nefsinizi ve iradenizi Allah'a teslim etmekle vazifelisiniz. İslâm; teslim demektir, teslim olan demektir. Ruhunuzu Allah'a teslim edeceksiniz, fizik bedeninizi teslim edeceksiniz, nefsinizi teslim edeceksiniz ve iradenizi Allah'a teslim edeceksiniz.

Sevgili kardeşlerim! “İnsan için çalışmasından başka bir şey yoktur.” diyorlar.
 
53/NECM-39: Ve en leyse lil insâni illâ mâ seâ.
Ve insan için, çalışmasından başka bir şey yoktur.

Gerçekten bütün insanlar için çalışmak asıldır. Ve Allahû Tealâ’nın çalışma standartları insanlarınkiyle uyum sağlamayabilir. Bir insan “İşte ben namaz kılıyorum, oruç tutuyorum, zekât veriyorum, hacca gidiyorum, kelime-i şahadet de getiriyorum, tamam. İslâm’ın 5 şartını yaşıyorum.” Sahiden tamam mı sevgili kardeşlerim? Böyle olan bir insan İslâm olmuş mudur? Namaz kılan, oruç tutan, zekât veren, hacca giden ve kelime-i şahadet getiren birisi, Allah'a teslim olmuş mudur? Hayır, olmamıştır sevgili kardeşlerim. Hiç kimse ruhunu Allah'a ulaştırmadıkça Allah'a teslim olmuş olamaz. Onun için Allahû Tealâ farz kılmış.

“1- Ruhunuzu Allah'a teslim edeceksiniz.
2- Fizik bedeninizi Allah'a teslim edeceksiniz.
3- Nefsinizi Allah'a teslim edeceksiniz.
4- İradenizi Allah’a teslim edeceksiniz.” diyor “Bu teslimlerin hepsi de üzerinize farzdır.” diyor.

Sevgili kardeşlerim! Allahû Tealâ’nın istediği şey, en güzel standartlarda bütün insanlar için geçerli.

Sevgili kardeşlerim! Allahû Tealâ’nın bizlerden istediği ne? İslâm’ın 5 şartı mı? Hayır! Allahû Tealâ İslâm’ın 5 şartının ötesini istiyor. Allah'a ulaşmayı dilemek, mürşide tâbiiyet, ruhun Allah’a ulaşması, fizik bedenin teslimi, nefsin teslimi, muhlis olmak ve iradeyi Allah'a teslim etmek. 7 tane safha.

Sevgili kardeşlerim! İnsan için Allahû Tealâ kolaylıklar oluşturmuş. Ve istiyor ki; bu kolaylıklardan istifade eden herkes ruhunu da fizik bedenini de nefsini de iradesini de Allah'a teslim etsin de teslim olanlardan olsun.

Sevgili kardeşlerim! Elbette bu çok güzel bir şey ve Allahû Tealâ’nın istediği ne? İstediği; ruhunu da fizik bedenini de nefsini de iradesini de o kişinin Allah'a teslim etmesi. Ama İslâm âlemi bu gerçekleri çoktan unutmuş gibi. Birçok İslâm âlimi ya da hocalar diyelim, diyorlar ki: “İslâm’ın şartı 5’tir; namaz kılmak, oruç tutmak, zekât vermek, hacca gitmek ve kelime-i şahadet getirmek.”

Sevgili kardeşlerim! Namaz kılmak, oruç tutmak, zekât vermek, hacca gitmek ve kelime-i şahadet getirmek, İslâm adına neyi ifade eder? Hiçbir şey ifade etmez. Çünkü İslâm, teslim olan demek. Namaz kılan, oruç tutan, zekât veren, hacca giden, kelime-i şahadet getiren bir insan neyini Allah'a teslim etmiştir? Ruhunu mu, fizik bedenini mi, nefsini mi, iradesini mi?

Sevgili kardeşlerim! Allahû Tealâ istiyor. Ruhunuzu Allah'a teslim etmenizi, fizik bedeninizi Allah'a teslim etmenizi, nefsinizi Allah'a teslim etmenizi, iradenizi Allah'a teslim etmenizi emrediyor Allahû Tealâ. Kur’ân’da hepsi farz. Ruhun, vechin, nefsin ve iradenin Allah'a teslimi farz.

Sevgili kardeşlerim! Bütün insanlar için Allahû Tealâ onların mutlu olmasını istiyor. Mutluluk, Allahû Tealâ’nın herkese nasip kılmak istediği ama kişinin gayret göstermesi lâzımgelen bir şeyleri ihtiva eden bir davranış biçimleri dizisi.

Sevgili kardeşlerim! İnsanlar İslâm’ın 5 şartıyla yaşarlar. Yani namaz kılarlar, oruç tutarlar, zekât verirler, hacca giderler, kelime-i şahadet getirirler. İslâm’ın 5 şartı bunlar. Bunları yaptıkları zaman da “Tamam.” derler “Biz İslâm’ın 5 şartını evelallah yaşıyoruz; namaz kılıyoruz, oruç tutuyoruz, zekât veriyoruz, hacca gidiyoruz, kelime-i şahadet de getiriyoruz İslâm’ın 5 tane şartını gerçekleştiriyoruz.”

Sevgili kardeşlerim! İslâm’ın 5 şartı bir uydurmacadır. Kur'ân-ı Kerim 7’li standartlarda yürür. Bu namaz kılmak, oruç tutmak, zekât vermek, hacca gitmek, kelime-i şahadet getirmenin ötesinde Allah'a ulaşmayı dilemek var, bir de teslimler var: Ruhunuzu, vechinizi yani fizik vücudunuzu, nefsinizi ve iradenizi Allah'a teslim etmekle de vazifelisiniz. Hepsi Kur'ân-ı Kerim’de üzerinize farz kılınmış durumda.

İşte sevgili kardeşlerim! Bütün insanlar için Allahû Tealâ’nın emri açık ve kesin. Size verilen ve Allah'ın Kendisine teslim etmek emrini verdiği bir muhtevada, Allah'a bir şeyler teslim etmeniz emrolunuyor. İşte ruhunuz, fizik bedeniniz, nefsiniz ve iradeniz, Allah'a teslim edilmesi mutlaka gereken faktörler.

Sevgili kardeşlerim! Hepiniz için hayat var. Allahû Tealâ ne kadar hayat varsa ne kadar hayat vermişse onu yaşamakla mükellefsiniz, onu yaşayacaksınız, elinizde değil. İşte o görevi yaparken Allahû Tealâ’nın emirlerini yerine getirmek de konunun esasını teşkil eder. Allahû Tealâ ruhumuzu, fizik bedenimizi, nefsimizi, irademizi Allah'a teslim etmemizi farz kılıyor.

Sevgili kardeşlerimiz! Allahû Tealâ’nın dizaynı bu standart içinde. O, emirlerini verir. İnsanlar yaparsa yapar, derecat kazanırlar, cennete girerler; yapmazlarsa yapmazlar, o zaman cennete giremezler. Allahû Tealâ bütün emirleri yerine getirmemizi mi istiyor? Allah'a ulaşmayı dilemek, mürşide tâbiiyet, ruhun Allah'a ulaşması, fizik bedenin teslimi, nefsin teslimi, muhlis olmak, iradeyi Allah'a teslim etmek; hepsi de farz.

Sevgili kardeşlerim! Allahû Tealâ bu farzları koymuş. Hepsinin yapılması tabiî Allahû Tealâ’nın en güzel emri, hepsini gerçekleştirmek, büyük bir işi gerçekleştirmek demek.

Sevgili kardeşlerim! Allahû Tealâ’nın istediği şey, bütün insanların mutlu olması, huzur içinde yaşaması. İnsanların Allahû Tealâ’yla olan ilişkilerinde bu hedef asıldır sevgili kardeşlerim. Ruhun, vechin yani fizik bedenin, nefsin ve iradenin Allah'a teslimi; 4’ü de üzerimize farz kılınmıştır Allahû Tealâ tarafından. Ne olur bu farzları gerçekleştirmezsek, cehenneme mi gideriz? Hayır! Daha Allah'a ulaşmayı dilediği anda bir kişi, 1. kat cenneti hak etmiştir. Mürşidine tâbî olduğu zaman 2. kat cenneti hak etmiştir. Ruhu Allah'a ulaştığı zaman 3. kat cenneti hak etmiştir. Fizik bedenini teslim ettiği zaman 4. kat cenneti hak etmiştir. Nefsini teslim ettiği zaman 5. kat cenneti, muhlis olduğu zaman 6. kat cenneti, iradesini Allah'a teslim ettiği zaman 7. kat cenneti hak etmiştir.

Sevgili kardeşlerim! Bütün insanlar için Allahû Tealâ’nın istediği şey, işte bu kadar basit ve kolay. Allahû Tealâ insanların hepsinin cennetine girmesini istiyor. Ve de ne olur sevgili kardeşlerim? İslâm’ın 5 şartının yeterli olmadığı gerçeğini öğrensek de ruhumuzu da fizik bedenimizi de nefsimizi de irademizi de Allah'a teslim etsek, ne kaybederiz ki sevgili kardeşlerim? Allahû Tealâ hepsini, gördüğünüz üzere farz kılmış durumda. Bütün insanlar için Allahû Tealâ’nın istediği şey açık ve kesin.

Sevgili kardeşlerimiz! Allahû Tealâ için emirler açık ve kesin bir şekilde verilmiştir. İnsanların onu yerine getirmek diye bir vecibesi var ve buna mecbur insanlar. O cennetlerin dizaynına baktığımız zaman bir kişi Allah'a ulaşmayı dileyip de ölse 1. kat cennete giriyor. Mürşidine tâbî olup da ölse 2. kat cennete giriyor. Ruhunu Allah'a ulaştırıp ölse 3. kat cennete giriyor. Fizik bedenini teslim etse 4. kat cennete giriyor. Nefsini teslim etse 5. kat cennete giriyor. Muhlis olsa 6. kat cennete giriyor. İradesini Allah'a teslim etse 7. kat cennete giriyor.

Öyleyse sevgili kardeşlerim herkes için bir yol var. Ve Allahû Tealâ bunları gerçekleştirmek için her zaman hazır.

Sevgili kardeşlerim! Allahû Tealâ’nın istediği ne? İstediği; Allah'ın emirlerini insanların yerine getirmesi ve dînimize baktığımız zaman dînimizin adı İslâm dîni yani teslim olanların dîni. İslâm, teslim olan demek. İşte onun için biz İslâm’ız; ruhumuzu da fizik bedenimizi de nefsimizi de irademizi de Allah'a teslim etmekle vazifeli kılınmışız. Bunu yapmakla vazifeliyiz sevgili kardeşlerimiz.

Bütün insanlar için Allahû Tealâ’nın ifadesi açık ve kesin: “Ruhunuzu, vechinizi, nefsinizi ve iradenizi Allah'a teslim edeceksiniz.” “Peki, ben önce ruhumu teslim ederim ama sonradan şu veya bu sebeple yarıda kalırsam ne olacak?” Yarıda kalırsan, o kat cennete kadar gidebilirsin. Allah'a ulaşmayı dileyip de ölen bir kişi 1. kat cennete girerken, mürşidine tâbî olup da ölen kişi 2. kat cennete giriyor. Ruhunu Allah'a ulaştırdıktan sonra ölen bir kişi 3. kat cennete giriyor. Fizik bedenini teslim eden 4., nefsini teslim eden 5., muhlis olan 6 ve iradesini Allah'a teslim eden kişi 7. kat cennete giriyor.

Sevgili kardeşlerim! Öyleyse her konunun bir kanunu var, Allahû Tealâ tarafından konulan ve bizim görevimiz, herkese bu kanunları açıklamak. Ne yazık ki İslâm’ın 5 şartı, koskoca bir İslâm âlemine Allah'ın hakikatlerini unutturmuş. Unutturmuş ve insanlar namaz kılmak, oruç tutmak, zekât vermek, hacca gitmek ve kelime-i şahadet getirmekten ibaret bir İslâm’ın 5 şartını öğrenmişler. Onlara sorduğumuz zaman: “İslâm nedir?” Çoğu kişiden “İslâm, teslim olandır.” cevabını alamıyoruz.

İslâm, teslim olandır. Ruhunu Allah'a teslim edendir. Fizik bedenini Allah'a teslim edendir. Nefsini Allah'a teslim edendir. İradesini Allah'a teslim edendir. Her biri bir evvelkinden daha büyük bir başarıyı ifade eder Allah katında ve alacağı mükâfat da ona göre büyür.

Sevgili kardeşlerim! Bütün insanlar için bu açık ve kesindir.

Sevgili kardeşlerim! Sualeriniz olacaktır. Suallerinizi sormanız için hazırız inşaallah.
 
Allah razı olsun.


Benzer konular