“Siz de sizin gibi birine tâbî olursanız cehenneme gidersiniz.” âyetini açıklar mısınız?

Anasayfa » Ana Sayfa » Tabiîyet » “Siz de sizin gibi birine tâbî olursanız cehenneme gidersiniz.” âyetini açıklar mısınız?
share on facebook  tweet  share on google  print  

“Siz de sizin gibi birine tâbî olursanız cehenneme gidersiniz.” âyetini açıklar mısınız?

4/NİSÂ-115: Ve men yuşâkıkır resûle min ba’di mâ tebeyyene lehul hudâ ve yettebi’ gayra sebîlil mu’minîne nuvellıhî mâ tevellâ ve nuslihî cehennem(cehenneme). Ve sâet masîrâ(masîran).
Ve kim kendisine hidayet beyan edildikten (açıkladıktan) sonra resûle muhalefet ederse ve mü'minlerin yolunun dışında bir yola tâbî olursa, onu döndüğü yola çeviririz ve onu cehenneme yaslarız. Ve o ne kötü varış yeri.


Allahû Tealâ’nın “siz de” dediği Allah'a ulaşmayı dilemeyenler. Allah'a ulaşmayı dilememiş olan birine tâbî olan bir başkası da o tâbî olduğu kişi Allah’ın hidayetine sahip olmadığı için, kalbine nur giremediği için onun elinin öpülmesi, ikinci kişiye bir şey sağlamaz.

Oysaki eğer kişi, Allah’ın tayin ettiği gerçek mürşide 12 tane ihsanla tâbî olsaydı, o zaman Allahû Tealâ ona 7 tane ni’met verecekti. Bunlardan bir tanesi de kalbine îmân yazılmasıydı ve bu sebeple nefs tezkiyesine başlayabilmesiydi. Eğer bir insan kendisi gibi Allah'a ulaşmayı dilememiş birine tâbî olursa o zaman kalplerinde nur birikimi mümkün değil.

Benzer konular