Mürşide tâbî olmadan İslâm yaşanamaz mı?

Anasayfa » Ana Sayfa » Mürşid » Mürşide tâbî olmadan İslâm yaşanamaz mı?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Mürşide tâbî olmadan İslâm yaşanamaz mı?

Sevgili kardeşlerim! Mürşide tâbî olmadan İslâm yaşanamaz. İslâm kelimesinin lügat manasına baktığımız zaman bunun “teslim olan” mânâsına geldiğini görüyoruz. İslâm “teslim olan” demektir. Kime teslim olan? Allah’a teslim olan. Allah’a ruh teslim edilir, Allah’a fizik beden teslim edilir, Allah’a nefs teslim edilir ve Allah’a irade teslim edilir. Dördü ayrı ayrı teslimlerdir ve bu sırada tahakkuk eder. Önce ruhun teslimi, sonra fizik bedenin teslimi, sonra nefsin teslimi, en sonra iradenin teslimi…

Sevgili kardeşlerim! Ruhun teslimi bunların arasında en kolay olandır. Allah'a ulaşmayı dileyen bir kişiye Allahû Tealâ zaten bu sözü vermiştir. Diyor ki Allahû Tealâ:

42/ŞÛRÂ-13: Şeraa lekum mined dîni mâ vassâ bihî nûhan vellezî evhaynâ ileyke ve mâ vassaynâ bihî ibrâhîme ve mûsâ ve îsâ, en ekîmûd dîne ve lâ teteferrakû fîhi, kebure alâl muşrikîne mâ ted’ûhum ileyhi, allâhu yectebî ileyhi men yeşâu ve yehdî ileyhi men yunîb(yunîbu).
(Allah) dînde, onunla Hz. Nuh’a vasiyet ettiği (farz kıldığı) şeyi (şeriati); “Dîni ikame edin (ayakta, hayatta tutun) ve onda (dînde) fırkalara ayrılmayın.” diye Hz. İbrâhîm’e, Hz. Musa’ya ve Hz. İsa’ya vasiyet ettiğimiz şeyi Sana da vahyederek, size de şeriat kıldı. Senin onları, kendisine çağırdığın şey (Allah’a ulaşmayı dileme) müşriklere zor geldi. Allah, dilediğini Kendisine seçer ve O’na yöneleni, Kendisine ulaştırır (ruhunu hayatta iken Kendisine ulaştırır).


“Kim Bana ulaşmayı dilerse Ben onu Kendime ulaştırırım.”

Allah'a ulaşmayı dileyen kişinin fizik vücudu mu Allah’a ulaşacak? Hayır, ruhu Allah’a ulaşacak. Allahû Tealâ’nın orada; “Bana ulaşmayı dilerse…” dediği şey fizik vücudun Allah’a ulaşması değil, ruhun Allah’a ulaşması. O da hiç kimse için bir zorluk taşımaz. Neden? Çünkü hacet namazını kılıp Allah’tan mürşidini öğrendiği zaman gidecek, mürşidine tâbî olacaktır. Bir başkasına değil de Allah’ın kendisi için tayin ettiği mürşide ulaşan herkes için tâbî olduğu gün, tâbî olduğu an Allahû Tealâ o kişinin ruhunu vücudundan çıkarıp Kendisine doğru yol alan kafileye ulaştırır ve bugünden itibaren 7-8 aylık bir devrede bu kişinin ruhu da diğer ruhlar gibi Allah’ın Zatı’na ulaşır.

Kimin ruhu dünya hayatını yaşarken Allah’a ulaşırsa o kişi ermiş evliya sıfatına ulaşır. O kişi ruhunu Allah’a ulaştırmıştır. Ruh Allah’a ermiştir. Kişi de bu sebeple ermiş evliya standardına ulaşmıştır.

• Bu kişi Allah'a ulaşmayı dileyip ölseydi, 1. kat cennetin sahibi olacaktı.
• Yaşayıp da mürşidine tâbî olarak ölseydi, 2. kat cennetin sahibi olacaktı.
• Ama bu ikisini de yapmış. Sonra da ruhu dünya hayatını yaşarken Allah’ın Zatı’na ulaşmış. Bu sebeple bu kişi 3. kat cennetin sahibi olur.
• 4. kat cennete kim gider? Fizik bedenini teslim edenler…
• 5. kata nefsini teslim edenler,
• 6. kata muhlis olanlar,
• 7. kata iradesini Allah’a teslim edenler ulaşabilir ve daha ötesi yok.

Hepsi 7 tane safha içeriyor. 7. safha en üstün safhadır. İradenin de Allah’a teslimini içerir.

Allah razı olsun.

Benzer konular